12 de març 2015

Pastís de castanya i farina de fajol - 2n aniversari del bloc [sense gluten]

Avui el bloc fa 2 anys!!☺




Estic contenta d'haver-lo començat! No hi ha dubte que ha valgut molt la pena. Ja no només per la recopilació ordenada de receptes de casa (d'altra manera les tindria totes escampades i mig perdudes a hores d'ara) sinó per tot el fantàstic món blogger que s'ha obert davant meu!! 

Sí, una xarxa molt ben teixida que no tenia per mà (sóc molt de llibres i paper jo) i que em sorprèn i fa que us admiri cada dia més! ☺ De veritat que sou increïbles!!! El llistó culinari i reboster virtual és molt, MOLT alt! Hi ha milions de receptes interessants que allarguen la meva llista de "pendents" per minuts, porteu un ritme de publicació que a mi m'és impossible, una estètica i un disseny que em deixa amb la boca oberta i m'esperona per intentar millorar cada dia,... s'ha de veure per creure-ho!!

Gràcies!!! Gràcies per ser-hi!! Per ser a aquí amb mi i per ser simplement allà fora mostrant els vostres talents i fent que jo m'hi esforci més cada dia! Gràcies!! I espero poder compartir amb vosaltres MOLTS anys més de receptes que fan salivar☺

I per fer d'aquest dijous un dia una mica més especial, us proposo un pastís "de calaix". Sí, un pastís d'aprofitament de les restes que em calia fer servir abans de començar una nova temporada. Però és un pastís fet a consciència també: quan vaig tenir sobre la taula totes les restes i culs de bossa del calaix, vaig recordar que havia vist una foto d'un pastís a Pinterest amb ingredients similars. La recepta original la podeu trobar a aquí. He fet alguna petita modificació però crec que he conservat bastant l'essència del pastís. 

Per cert, és un pastís que porta farina de fajol i jo... sóc una enamorada d'aquesta farina!! ♥ 

A veure què us sembla:

Ingredients

  • 1 taronja - el suc i la ratlladura (la pela d'entrada la reserveu)
  • 5 flors d'anís estrellat - també podeu fer servir 1 cullereta de grana d'anís (matafaluga)
  • 100 grams de mantega tova
  • 100 grams de sucre
  • 100 grams de puré de castanyes
  • 1 beina de vainilla
  • 2 ous - separem les clares dels rovells
  • 2 peres
  • 50 grams de farina de castanyes
  • 50 grams de farina de fajol
  • 1 cullereta d'impulsor
  • 1 polsim de sal
  • Gotes de xocolata per decorar o qualsevol altre acabat que li volgueu donar. L'original porta una cobertura de xocolata negra que també ha d'estar molt bé però jo havia d'acabar un cul de gotes de xocolata☺



Procediment

Escalfeu el forn a 180°C (sobre i sota) i prepareu el motlle tot untant-lo i folrant-lo amb paper sulfurat. La recepta és per un motlle d'uns 18 cm de diàmetre. I comencem: 

  • Posem el suc de la taronja dins un cassó al foc fins que arrenqui el bull i hi afegim les flors d'anís estrellat. 
  • Retirem del foc, tapem i deixem que s'infusioni al mateix temps que es refreda.  
  • En un altre bol batem la mantega i el sucre fins que quedin ben esponjosos.
  • Hi afegim el puré de castanyes, la pell de la taronja, la beina de vainilla, els 2 rovells d'ou i el suc de taronja a l'anís (fred i colat).
  • Batem fins que tot quedi ben integrat.
  • Pelem les peres i les tallem a daus. Les reservem un petit moment.
  • Tamisem les farines, l'impulsor i la sal. Ho afegim a la massa i ho integrem bé amb l'espàtula.
  • Muntem les clares a punt de neu i també les afegim a la massa amb moviments airosos.
  • Finalment hi incorporem les peres.
  • Posem la massa final dins el motlle, decorem (o no) i enfornem.


El pastís necessita uns 40-45 minuts de cocció però, com sempre dic, cada forn és un món i no hi ha res com fer la prova de l'escuradents abans de treure el pastís del forn. 

Un cop cuit el deixeu refredar uns minuts, desemmotlleu i el deixeu refredar del tot abans de cobrir-lo de xocolata o d'ensucrar-lo amb sucre llustre o...

És un pastís sense gluten i amb una combinació de farines molt aromàtiques. Té un sabor molt intens al mateix temps que es desfà a la boca. No queda un pastís esponjós, no. Més aviat es podria comparar amb una mena de pudding sense ser-ho o... amb una consistència semblant a la dels polvorons però més humida. l'haureu de fer per saber què vull dir!☺


Sigui com sigui és MOLT bo i si l'acompanyeu d'un núvol de nata... segur que voldreu repetir!


I abans d'acabar dir-vos que estic actualitzant dues de les entrades del bloc: 
  1. El pastís de xocolata de la primera entrada: quina foto PER FAVOR!!! És un pastís molt gustós i que no pot ser més senzill però la foto no li fa justícia!!!☺ 
  2. El pa de cervesa negra. El faig molt sovint. M'encanta l'olor d'aquest pa quan està fred i m'embriaga l'olor de la massa mentre el vaig amassant. La fórmula actual però , varia bastant de la publicada. L'he anat fent meva i amb el temps i la pràctica he anat reduït llevat, les fermentacions són més controlades, el format també ha millorat... vaja que la recepta que tinc publicada ha deixat de ser "la meva" i cal actualitzar-la. Ja està fet!! ☺
Així que ho tingui tot enllestit us avisaré a aquí i al Facebook!

Gràcies a tots!

10 comentaris:

  1. Dolors muchas felicidades por estos 2 años del blog y por la buena cocina que nos enseñas como este rico y vistoso pastel con esta combinacion de harinas tan buenas y ademas aromatico con estas especies.
    Bss

    ResponElimina
  2. Moltes felicitats per aquests 2 anys, i que en siguin molts més! Un molt bon pastís per a celebrar-ho, ja m'agradaria a mi provar aquesta mescla de farines, segur que està boníssim! un petó!

    ResponElimina
  3. Moltes felicitats! Aquest pastís deu tenir un gust molt especial, amb l'anís, la farina de fajol, castanyes... sorprèn :)
    Esperem aquesta actualització de les receptes!
    Marta

    ResponElimina
  4. Espectacular Dolors!! Sóc fan de la farina de fajol i també conec la de castanya, combinades i amb els aromes que hi poses deu estar deliciós!! me l'apunto. gràcies :)
    Anna

    ResponElimina
  5. ¡¡Muchas felicidades!! Una buena celebración con un buen postre=)
    Un besote ^^

    ResponElimina
  6. un pastís molt orignial is egur que molt gustós. i acompanyat de la nata, mmm... de vici total!

    ResponElimina
  7. Una magnífica manera de celebrar l'aniversari!!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Per molts anys Dolors! Felicitats pel blog :-*

    ResponElimina
  9. He arribat una mica tard (porto uns dies molt enfeinada amb receptes noves) però...MOLTES FELICITATS!!! Wow, només portes 2 anys i el teu bloc ja té moltíssimes receptes i molts fans! :-)
    És tot un plaer rebre les teves receptes cada setmana al meu e-mail i llegir els teus consells.

    Per molts anys més!!!...i que siguin ben dolços com sempre! <3

    ResponElimina
  10. Moltissimes felicitats Dolors pels teus 2 anys de blog!!! Ets la meva boguer favorita!! Segueix així que ets fantàstica :)
    Tot i que feia molts dies feia que no entrava a visitar-te.

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...