07 de maig 2015

Magdalenes d'Estepa


Sabent com m'agraden les esponges i les masses ensucrades segur que no cal que us digui que així que vaig veure aquestes magdalenes a la pàgina de la Rosa M (El plat del dia) vaig tenir clar que les havia de fer!!



La Rosa M. va descobrir la recepta al blog Asopaipas i jo, llufa de mena, vaig decidir anar a donar-hi un cop d'ull! Un error! Vaig quedar completament enganxada!!! ♥ 

En José Manuel té una col·lecció de magdalenes que seran la meva perdició!!! I a més les receptes tenen història!! Parlen del seu poble, de la seva gent i de tradicions antigues i pràcticament desaparegudes... trist i ben emocional!! Exactament el que a mi em posa la pell de gallina! ☺

Però anem a pams i comencem amb aquestes magdalenes que són típiques d'Estepa durant la Setmana Santa. Són bones! MOLT bones de gust i absolutament esponjoses i el millor... no porten CAP tipus de llevant ni ferment! 


Ingredients

Per 12 magdalenes
  • 6 ous grossos
  • 300 grams de sucre
  • 200 grams de farina de rebosteria
  • 270 grams d'oli d'oliva suau - llegiu "Notes"
  • Ratlladura d'una llimona 
  • Sucre per ensucrar-les per sobre


Procediment

Escalfem el forn a 190 °C i preparem les càpsules per les magdalenes (llegiu "Notes")
  • Separem els rovells de les clares i posem els rovells dins un bol mentre reservem les clares.
  • Batem els rovells amb el sucre fins que blanquegi i dobli el seu volum.
  • Hi anem afegint l'oli poc a poc i sense deixar de batre.
  • Arribats a aquest punt deixem de batre. El que farem a partir d'ara és tamisar la farina i integrar-la poc a poc a la barreja tot airejant-la amb una espàtula. 
  • Un cop tenim tota la farina integrada, hi afegim la ratlladura de la llimona i barregem una vegada més.
  • Batem les clares a punt de neu i les incorporem a la massa de les magdalenes tot intentant que no perdin massa aire.
  • Finalment ja només hem d'omplir les càpsules, ensucrar les magdalenes i enfornar-les durant uns 25-30 minuts o fins que us quedin daurades per sobre.


I llestos!!

Us ho dic de veritat, si les feu una vegada... NO us en veureu tips! Proveu-ho i ja m'ho direu! I no cal que espereu a la Setmana Santa de l'any vinent☺


NOTES


1. Dir-vos que he fet les magdalenes a la manera d'en José Manuel (qui millor que ell per saber com es fan les Magdalenes d'Estepa) PERÒ... no he neutralitzat l'oli amb la pell de la llimona.


Ell comença fregint l'oli d'oliva amb una pell de llimona per tal de neutralitzar l'oli i seguidament el deixa refredar del tot abans de fer-lo servir. Com a idea ho vaig trobar genial i ho vaig fer (he fet les magdalenes 2 vegades en 3 dies!!! Ja us he dit que seran la meva perdició!!☺) No sé què esperava... em sembla que m'imaginava que l'oli agafaria un suau aroma a llimona i que precisament això era el  "toc" d'aquestes magdalenes però, sincerament, l'oli no agava sabor ni aroma a res! Simplement es neutralitza perdent la seva acidesa. 


Ja sabeu que darrerament he de treure el temps lliure de sota les pedres. Per aquest motiu vaig decidir guanyar uns minuts preciosos tot passant-me a l'oli d'oliva suau. No hi ha dubte que el tema de la pell de la llimona és un truc fantàstic per neutralitzar l'oli d'oliva verge (queda apuntat) però si fem servir un oli amb una acidesa més baixa (0.4%) és un pas prescindible. 


2. Les càpsules!! 


Lògicament podeu fer servir les vostres càpsules habituals però les magdalenes d'Estepa es fan, tradicionalment, amb una càpsula feta a mà a casa. Una activitat en la que participava tota la família tot plegant paper i imaginant l'olor de les magdalenes recent fetes.  


D'entrada ni em vaig plantejar fer les càpsules (quan??) però al veure les magdalenes acabades... 



Els hi faltava encant. Bones ho eren!! L'interior queda igual d'esponjós i bo que amb les càpsules tradicionals: no cal que patiu per això☺




Però haurien pogut ser qualsevol altre tipus de magdalenes! Havien perdut la part històrica, la part familiar, la part que explicava la feina i les cues de les senyores d'Estepa als forns públics tot esperant per enfornar-les! Havien perdut l'ànima!!! 

Sí, digueu-me romàntica o llunàtica (tampoc hi ha gaire diferència☺) però em vaig passar un vespre fent càpsules i preparant-me per la segona fornada.



Va valer la pena!! Sembla que no estiguem parlant de les mateixes magdalenes, oi? 

Trobo que fer les càpsules és més fàcil que intentar explicar -vos com es fa. Us he preparat un vídeo!!! NO val a riure!! Espero us serà útil!


20 comentaris:

  1. Dolors, t'han quedat fantàstiques. Ja et vaig dir que aquell blog és una perdició.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina raó tenies jajajajaja!!☺ Gràcies per inspirar-me guapa!!
      Una abraçada

      Elimina
  2. Gracias por la referencia, te han quedado fantásticas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti José Manuel! Faltaría más: la receta es tuya! ☺ Y que te gusten ya es un halago de los grandes! Me alegras el día!
      Un abrazo y hasta pronto

      Elimina
  3. Quines magdalenes més hermoses! i aixó de fer les càpsules a casa m'agrada moooolt!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el tema de les càpsules és una mica "punyetero" però queden genials i... una cosa més que sabem fer! jajajaja
      Gràcias!

      Elimina
  4. Oooohh!!! Quina entrada més maca!! No dubtis gens ni mica que faré aquestes magdalenes!!! M'has engrescat de valent!!! Espero el vídeo per poder fer les càpsules....jejeejje....les farà la meva filla, que ella té més traça!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Olga si les fas quedaràs ben atrapada!! jajajaja I el vídeo espero tenir-lo apunt ben aviat. És que sóc una mica cas i necessito el consell del meu germà per saber com pujar-lo a you tube, editar-lo i llavors donar-vos el link. Però aviat!! jajaja
      Petons

      Elimina
  5. T'han quedat brutals Dolors, i quanta raó tens amb el bloc del José Manuel, tota una referència!
    I quina currada fer dues fornades, jeje!

    Petons, i bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una currada TOTALMENT necessària!!!! jajajajaja
      Gràcies guapo!!

      Elimina
  6. deliciosas magdalenas que aqui en USA no existen

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, hay MUCHAS cosas en USA y muy buenas: una gran referencia! Pero no hay magdalenas y como estas... imposible!! jajajaja
      Gracias por tu comentario!☺ Un abrazo

      Elimina
  7. Deliciosas magdalenas sin lugar a dudas¡
    Bss

    ResponElimina
  8. uau, han de quedar super esponjoses i suaus... ara mateix en menjaria un parell per esmorzar.
    Val la pena la feinada fent els motlles, queden molt més xules!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estan boníssimes Gemma! Però de veritat! Ja sé que pot semblar un tòpic perquè no acostumem a publicar res que no trobem "boníssim" jajajaja però realment aquests són espectaculars!!!!!!!!!!! Si pogués us en serviria una cada un per poder-vos fer veure bé! jajajaja
      Petons reina!

      Elimina
  9. Son unes magdalenes molt bones i es que les receptes tradicionals no s'han de perdre mai.
    Petons.

    ResponElimina
  10. A mi em recorden a unes magdalenes que es podien comprar a un carreró del centre de Barcelona, a un forn molt antic.
    Un petó

    ResponElimina
  11. M'encanta la crosta que es forma al damunt....jo en menjaria una rera l'altra!!! Petonarros!

    ResponElimina
  12. Ahi al vespre em vaig decidir, com que el més petit de casa no volia dormir, em vaig dedicar a fer càpsules seguint el video,i un cop fetes, vaig començar amb la recepta. Aquest matí per esmorzar hem assaborit aquestes delicioses magdalenes! Tot un plaer! Gràcies per la recepta Dolors!! Petons!!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...