10 de juny 2015

Kvas de pa de sègol - Rússia

Kvas o Kvass!!! I què és el Kvas o Kvass? 

Doncs una beguda de sègol amb una fermentació alcohòlica molt baixa i que es considera el refresc més popular a Rússia i Ucraïna durant la temporada d'estiu. 



Segur que ja ho heu endevinat: dia 10 i nou repte a #reposterasporeuropa!☺

Aquesta vegada la Magdalena de "Dulces Postres Magdalena" ens fa anar fins a Rússia. 


Un viatge que m'ha encantat ja que he descobert una varietat de pastissos molt interessants i que m'he guardat a la llista de "pendents" per quan arribi l'ocasió. 

Però el que realment m'ha deixat amb la boca obert ha estat Kvas i... perquè m'ha deixat al·lucinada? Doncs perquè la recepta senzilla i casolana consisteix en fermentar unes torrades SOCARRIMADES de pa de sègol o pa negre (no és res més que pa de sègol de to més fosc, gairebé negre com a resultat d'afegir malta o cacau a la massa). 



Ho vaig descobrir per casualitat anant de bloc a bloc i vaig tenir molt clar que ho volia fer! A més, estic segura que aquest Kvas serà el refresc ideal per acompanyar les exquisideses que han preparat les meves companyes de repte i que ben aviat podreu veure recopilat al bloc de la Pili.

De veritat que aquesta recepta us semblarà la cosa més extravagant del món mundial però, tal i com m'ha dit una coneguda russa, "cal donar-li una oportunitat per poder-te'n enamorar"!!! ♥♥

El resultat és ABSOLUTAMENT sorprenent!!! Una beguda MOLT refrescant, dolceta... amb certes reminiscències de la cervesa més tradicional però amb el subtil pessigolleig d'un 1% de fermentació. Ideal per una tarda calorosa i apta per a tots els públics!! 

Es conserva a la nevera fins a una setmana sense cap problema. Notareu que cada dia que passa puja l'acidesa i es perd dolçor degut a la fermentació però els canvis són poc substancials.

Calen 2 dies per tenir-lo a punt però la feina és mínima!! 


La recepta original del Kvas és de #nataschaskitchen! Jo simplement n'he adaptat les quantitats a unes mides més "primer provarem com surt això" ☺

Ingredients

Per a 3 litres de Kvas
  • 3 litres d'aigua
  • 3 llesques de pa de sègol o pa negre
  • 1 grapat de panses
  • 130 grams de sucre
  • 7 grams de llevat sec 
  • 2 botelles PET de 1.5 litres - llegiu "Notes"


Procediment

Pas 1 - vespre dia 1

  • Poseu l'aigua en una olleta amb tapa i la porteu a ebullició.
  • Mentrestant torreu les llesques de pa 2 o 3 vegades a la intensitat màxima que us doni la vostra torradora☺ SÍ!!! Heu de socarrimar el pa!! Com més fosques us quedin les torrades, més intens i fosc serà el color del #Kvas. Us aconsello fer-ho a fora o a prop d'una finestra oberta: us quedarà la cuina plena de fum i olor a pa cremat!!!☺
  • Quan l'aigua comenci a bullir la traieu del foc i hi afegiu les llesques de pa i el grapat de panses.
  • Tapeu l'olla i deixeu que tot plegat infusioni fins l'endemà al matí o un mínim de 8 hores. 


Pas 2 - matí dia 2

  • Amb una escumadora traieu  tot el pa de l'olla (hi deixeu les panses)
  • Barregeu en un bol el sucre i el llevat.
  • Ho evoqueu a l'olla i remeneu per tal que es dissolgui bé. 
  • Torneu a tapar l'olla i la deixeu reposar altra vagada fins a la tarda o unes 6 hores. Li feu una remenada cada quan hi penseu: veureu que al remenar activeu el gas. Senyal que està fermentant correctament!

Pas 3 - tarda dia 2

Ja ho teniu!! Només falta colar-ho tot amb un colador ben fi i ompliu les botelles. Tapeu i... a la nevera!!! 

El deixeu a la nevera unes hores perquè estigui ben fresc, fresc i ja el podeu servir i deixar a tothom amb la mateixa cara de "NO m'ho puc creure!!" que ens ha quedat a nosaltres! 




Gaudiu-lo!! 

P.S - Ens hem adonat que el Kvas és una variant diferent i original per quan teniu gent a casa que no beu o que ha de conduir. Alguns amics ens han dit que bevent Kvas NO es senten tant "fora" de la festa! Així que... a cremar torrades!!! ☺ 


NOTES

Les botelles PET... 

...segurament us servirien qualsevol altra tipus de botelles que tingueu per casa però si feu servir bolletes de plàstic evitareu el risc a que la botella es trenqui degut a la fermentació. 

Jo no he notat una fermentació exagerada però també us diré que no vaig omplir les botelles del tot per si de cas☺ Sigui com sigui, les botelles PET estan preparades per begudes gasificades així que és millor curar-se en salut!

11 comentaris:

  1. Impressionant Dolors!!! Encara estic flipada...Ahir quan vaig veure les torrades que penjares al face vig dir: pobreta meua, desdejuni llançat a perdre...però no!!! jajajajajaja Doncs haurem de probar a veure, i com tu dius donar-li una oportunitat a aquesta beguda, que damunt és fantàstica pel baix contingut d'alcohol!!! ole i ole! Un petó guapa! (P.D. m'encanten els teus post, són molt divertits) :D:D:D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci reina!!!! Jajajaja Sí, ja et dic que jo estava cremant les torrades i pensava: però quina bogeria PER FAVOR!!!!! Jajaja

      Elimina
  2. Que lujazo de receta Dolores!! No tenía ni idea de hacer esta bebida!! La verdad que voy a probarla un día, para que no se me emborrachen los invitados!! Jajaaa... Un beso

    ResponElimina
  3. He flipat llegint la recepta i veient el resultat obtingut de les torrades carbonitzades!! Sens dubte una recepta d'alló més original, m'he quedat amb ganes de fer-la i provar-la! Hauré de d'augmentar el temps a la torradora ;-). Un petó guapa!

    ResponElimina
  4. Quin refresc més curiós, s'haurà de provar!

    ResponElimina
  5. Quines coses que s'aprenen en aquest blog!! Merci :)
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  6. Estic impressionada! Mai hauria pensat que fer kvas a casa fos tan senzill! Quan vam viatjar a Russi fa uns anys va ser tot un descobriment!! Es molt refrescant i suau i a més com no porta gairebé alcool pots repetir un parell de copes!
    Copiada la tinc, es cuestió de ficar-se a la cuina!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  7. Ualaaaaa que original!!!!! No tenía ni idea d'aquesta beguda però me pareix super original i la teua explicació es una meravella!!!
    Bessets!!! ^_^

    ResponElimina
  8. I quin gust viatjar pel món amb aquestes receptes! Molt bo!
    Marta

    ResponElimina
  9. Dolors em trec el barret davant aquesta recepta !!! això es com la fòrmula secreta del famós refresc. Quina maravella. Felicitats

    ResponElimina
  10. Ostras que original!y que bueno!!esto lo tengo que preparar yo como sea,que me pierde a mi probar bebidas diferentes mmmmm iijijij
    besotes!!

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...