10 de març 2016

Slatki šampinjoni (xampinyons dolços) - Croàcia


Des del desembre que no havia participat al repte "Reposteras por Europa" No vaig tenir temps! Entre Nadal, Reis i festes de Carnestoltes, vaig anar una mica atabalada. Ara sembla que ja tornem a tenir el ritme agafat així que a aquí em teniu, viatjant a Croàcia!!☺



De la mà de la Maika de "Dulce Pecadilla"

No he estat mai a Croàcia! Conec molta gent que hi ha estat, els meus pares inclosos, i només en diuen coses bones però jo personalment, no en tinc cap referència. Així que vaig haver d'encomanar-me a St. Google per trobar receptes dolces croates. 



I va ser amor a primera vista!! De seguida vaig tenir clar que volia fer aquestes galetes! Quina cosa més xula!!! Les trobo una monada! Realment poden passar per bolets, no us ho semblen?


Tot i que...

... he de dir que semblen molt senzilles de fer, amb un truc genial per formar-les que no se m'hauria passat mai pel cap, però, no ho sé, alguna cosa m'ha passat amb la massa perquè a l'hora d'enfornar-les han quedat una mica més xates del que haurien de ser. Pot ser que sigui cosa de les quantitats ja que se m'està acabant la pila de la balança!!! O que l'impulsor hagués perdut força doncs el sobre ja estava començat... o que em falti agafar tècnica a l'hora de treballar amb la botella... o... qui sap! Les fotos de "Heneedsfood" d'on he tret la recepta, són una passada! Realment es poden confondre per xampinyons!!  Sigui com sigui, són MOLT bones!! I es fan amb un no res així que no em costarà gens anar practicant!!

La recepta no pot ser més fàcil:

Ingredients

Per unes 35-40 peces, dependrà de la mida de les boles però us recomano fer-les petites.
  • 230 grams de mantega - a temperatura ambient
  • 200 grams de sucre llustre
  • 2 ous - lleugerament deixatats
  • 1 cullereta de vainilla
  • 1/2 llimona - la ratlladura
  • 375 grams de farina tradicional
  • 125 grams de Maizena
  • 1 cullereta d'impulsor
  • 1 cullerada de cacau
  • Una mica d'aigua
  • 2-3 cullerades de sucre llustre - per ensucrar-les al final

Procediment

Escalfeu el forn a 190°C i prepareu 1 o 2 safates de forn amb paper sulfurat. Necessitareu una botella de plàstic, sense el tap.
  • Posem la mantega i el sucre llustre dins un bol i batem fins que quedi una barreja cremosa.
  • Afegim els ous i batem uns segons més.
  • Incorporem la vainilla i la ratlladura de la llimona tot batent bé per darrera vegada per tal d'incorporar-ho tot.
  • Tamisem les farines i l'impulsor i ho afegim a la barreja de mantega i sucre ajudant-nos d'una espàtula. Només el  temps necessari per aconseguir una massa homogènia.

Arribats a aquí, deixeu que la massa reposi una mica i agafi cos. Si comenceu a fer les boles de seguida, la massa és molt calenta i s'enganxa a les mans. No fa falta nevera ni tampoc us caldrà tapar-la o res. Uns 10 minuts de pausa serà suficient. 

Passats aquests 10 minuts, comenceu a fer boles amb la pasta i les col.loqueu sobre la safata del forn. Un cop teniu la safata plena, arriba l'hora de formar els xampinyons:
  • Poseu el cacau en un plat. 
  • Agafeu un bol petit i hi poseu una mica d'aigua. 
  • Poseu-vos el bol de l'aigua i el plat amb el cacau a la vora i agafeu la botella. 
  • Fent servir la boca de la botella, la suqueu a l'aigua, seguidament al cacau i pressioneu amb compte sobre el centre d'una de les boles. Amb això formareu la part interna del xampinyó.
  • Retireu la botella amb molt de compte. Us ajudarà apretar-la una mica perquè ella mateixa "escupi" la part de pasta que té a dins el coll i ja teniu la primera galeta. 
  • Repetiu aquest procés fins que totes les galetes estiguin formades i cap a la nevera! Durant uns 15-20 minuts. Això us ajudarà a que mantinguin la forma a l'hora de coure. A la recepta original
    no ho recomana però jo penso que ajuda☺

Mentretant podeu anar fent més galetes i així que les tingueu, les poseu amb fred. Quan arribi l'hora d'enfornar la primera plata, les deixeu coure durant uns 10-12 minuts. 

Penseu que són unes galetes que se us desfaran a la boca. NO han de quedar daurades! Simplement cuites i no cal gaire més de 10 minuts.  


Un cop cuites les deixeu refredar i les ensucreu amb sucre llustre. Acabades!!

Proveu-ne una i us asseguro que no serà pas la única que menjareu: la textura és una delicia!! Al mossegar-les us queda la boca plena de sabor ( i de pasta) al igual que quan mengem un polvoró. Però no han passat ni 2 segons i la galeta es desfà completament. Us quedareu amb la sensació d'haver somniat que menjàveu galetes!


De tota manera, si aquesta subtil sensació d'ofec us preocupa, no dubteu a assegurar-vos un xarrupet de moscatell o ratafia. Llavors ja no somiareu, no! Simplement perdreu el món de vista!!


Segur que ja us he convençut, oi? No cal aquest apropament, no? Us he convençut? Doncs a fer-les!! ☺

Bon dijous a tots!! 

27 comentaris:

  1. Visualment s'assemblen moltíssim a xampiyons, pensava que eren farcits i tot! M'encanta l'idea i em sembla la recepta perfecta per sorprendre el meu marit que és caçador de bolets!
    Que bé viatjar amb aquest repte!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Palmira!😊 Segur que el teu boletaire particular queda al.lucinat! Són molt bones! Boníssimes! Ara, si les fas, fes les boles petites. Just de la mida per poder marcar-les amb la boca de la botella. Jo les vaig fer una mica més grans per poder donar la forma de xampinyó abans de coure-les però estic pràcticament segura que aquest va ser el meu error. Al forn s'obren i s'aixafen una mica així que com més petites més rodonetes et quedaràn i sobriran només la mica necessaria.
      Petons guapa!

      Elimina
  2. ¡¡Me encanta tu propuesta!!¡¡Qué ganas de traspasar la pantalla y probarlos!! ;-) Besos desde Tenerife. MJ (www.sucreriespassions.blogspot.com.es)

    ResponElimina
  3. Parecen champiñones de verdad!!! Te han quedado estupendos! Y tienen una pinta riquísima, me llevo unos cuantos para el postre.
    Un besote

    ResponElimina
  4. Dolors son una monada desde luego!! Se ven deliciosos!! Bienvenida al reto de nuevo mi niña!! Un beso

    ResponElimina
  5. si no ho dius em quedo amb que són xampinons... ! quina passada!
    moníssims! i la pinta d'estar molt bo!!

    ResponElimina
  6. Unas galletas super originales!!. Me he quedado convencida, jajaja!!!. De cerca me han terminado de enamorar. Desde luego que las intentaré hacer!. Un beso!!
    MAIKA. Dulce Pecadilla

    ResponElimina
  7. Unas galletas buenísimas!! No puedes comer solo una, ni dos...todaaas. Y muy originales! Champiñones dulces. Sin duda probaré a hacerlos en casa!! Me encantan!!

    ResponElimina
  8. Sabrosisimas, que pinta por Dios quiero unas 20 para mi café, hummm
    Dulces Éxitos!

    ResponElimina
  9. que originales y que ricos!!!tienen que estar deliciosas,son una monada!
    besotes!

    ResponElimina
  10. He tenido la suerte de estar de vacaciones en Croacia hace ya 6 años y me encanto el país.Me acuerdo muy bien de lo que vimos, pero no recuerdo haber visto estas galletas de esta forma.Ademas de chulas de esta forma con lo que llevan, y viendo el corte, buenas sin duda alguna y apetecibles a cualquier hora.
    Bon cap de setmana
    petons

    ResponElimina
  11. Quins dolços més bonics!!! I quines fotografies tan espectaculars!
    M'imagino el seu gustet....mmmmmm.....
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  12. Siiii que me convencieron!!! unos ricos champiñones sabor a galleta, que apetecibles foto!!!! Me han encantado.
    Saluditos

    ResponElimina
  13. Tinc una recepta apuntada fa temps d'aquestes galetes que semblen xampinyons, a veure si m'animo, que encara que diguis que t'han quedat una mica planes jo les trobo ben boniques.
    El bacallà de la meva recepte, es com dius com un tartar, però amb els troços grans, es cuina amb el suc de la llimona i després al juntar-lo amb la pasta amb el seu escalfor s'acaba de cuinar.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anima't! Anima't que val la pena! Si queden boniques, el gust encara és més lloable! ☺
      Petons

      Elimina
  14. Quina monada de galetes... I si com tan bé expluques són tan bones...només cal una cosa...fer-les!!!!!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  15. Quina monada de galetes... I si com tan bé expluques són tan bones...només cal una cosa...fer-les!!!!!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  16. A mi em semblen preciosos, uns boletets molt cuquis!!! A mes, si dius que sembla com si estigueres menjant un polvoro... mmm... encara millor... jejeje!!!
    Me pareixen preciosos i bons ja ho puc imaginar... una monà!!!
    Felicitats, t'han quedad molt bonics!!! ^_^

    ResponElimina
  17. Benvinguda de nou Dolors i amb una recepta de 10. A mi m'has convençut. Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Pili!! La veritat és que la meva intenció és participar cada mes però a vegades, noia, el dia 10 arriba sense adonar-me'n i ni tinc temps d'avisar-te! Però és un repte que m'encanta i no penso deixar-lo ☺
      Petonets

      Elimina
  18. Que galletas más originales!!! Te han quedado geniales y tienen aspecto de estar deliciosas, me encantan!!!
    Un bst.

    ResponElimina
  19. ¡¡Hola Dolors!! ¡¡Pero qué monada de galletas!! ¡¡Me encantan!! Y tú dices que las originales han quedado bien, pero las tuyas no se han quedado atrás, las fotos te han quedado fantástica, y me evoca al otoño, que tanto y tanto me gusta esta estación.
    Nunca he ido a Croacia, qué lástima, lo pondré en la lista de deseos, que por pedir, que no quede. Besitos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Isabel pues ya somos 2!! Yo tampoco!! Y verdaderamente me gustaría ir un día ☺ Voy a seguir tu consejo y lo pediré muy fuerte y alto a ver si funciona!
      Un beso

      Elimina
  20. pero que ricas y que lindas son, me han encantado!!!! un beso para ti

    ResponElimina
  21. Die Kekse waren superlecker, wie immer!! ♥

    ResponElimina
  22. A tots/es - Moltes gràcies pel munt de comentaris!! M'encanten! I les galetes són realment molt bones: val la pena probar-les!!

    Para todos/as - Muchas gracias por vuestros comentarios! Me dan mucha alegría ☺ La verdad es que las galletas se lo merecen porque uno no pararía de comerlas! Os invito a hacerla y ya me contareis! ☺

    Petons / Besos

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...