05 de novembre 2017

Pastís de formatge de castanyes

Aquesta tardor és força productiva a la cuina de casa ☻ El cas és que ho és tant que no dono l'abast a l'hora de sincronitzar el que faig i el que publico.


A part d'això, Catalunya està bullint des de fa uns mesos: la història s'escriu i es reescriu a una velocitat de vertigen i jo des de fora... doncs m'ho miro amb tristesa, ràbia, impotència i incredulitat tot passant moltes estones enganxada a TV3, Catalunya radio i/o a les xarxes socials. Estones que abans dedicava al bloc! PERÒ crec que ara mateix és el que he de fer per evitar sentir que no estic fent res per la meva terra. Almenys comparteixo el patiment, els nervis i la inseguretat amb els meus ♥ 

Bé, avui us porto el pastís d'aniversari d'en Reto d'aquest passat 18 de setembre! Res, fa quatre dies!☻ I us puc assegurar que si us agrada el pastís de formatge i les castanyes, aquest és el vostre pastís! 


La recepta és fruit d'un objectiu: aconseguir el pastís de formatge perfecte! Heu de saber que tinc un trauma amb els pastissos de formatge perquè trobo que no acaben de quedar mai prou bé del tot. Él tema és la humitat!

Malgrat tot, no m'allargaré ara per no fer-me passada a ulls de qui ja ho sap tot sobre pastissos de formatge. Però pels que esteu com jo, us ho explicaré en una nova entrada dedicada només a això així que arribi a un parell de conclusions més. Gràcies a intercanvis de pors i opinions amb l'Oriol de a tres quarts de quinze i a unes quantes proves fetes i refetes, estic aprenent petits trucs que crec us podrien interessar. Per ara però, ho deixem a aquí ☻  

Dit això, ja ens hi podem llençar de caps!


Ingredients

Per un motlle de 23-25 cm

Per la base

  • 350 grams de galetes integrals - jo he fet servir Núria
  • 70 grams de nous
  • 85 grams de mantega
  • 45 grams de puré de castanya - llegiu "Notes"


La crema de formatge i castanyes
  • 250 grams de formatge d'untar tipus Philadelphia
  • 250 grams de Mascarpone
  • 125 grams de sucre  - llegiu "Notes"
  • 4 ous
  • 175 grams de iogurt grec natural
  • 1 cullereta de suc de llimona
  • 1 cullereta de pasta de vainilla o les llavors de 1/2 beina
  • 2 cullerades de rom
  • 350 grams de puré de castanyes

Procediment


Per la base

  • Escalfem el forn a 180°C
  • Folrem el motlle amb paper sulfurat.
  • Desfem la mantega i la reservem tot deixant que perdi temperatura.
  • Mentrestant triturem les galetes i les nous sense que arribin a ser farina.
  • Ho posem dins un bol. 
  • Hi afegim el puré de castanyes i la mantega tot barrejant  amb una espàtula per integrar-ho tot bé. 
  • Aboquem la barreja dins el motlle i l'escampem bé per recobri-ne no només la base sinó també els costats.
  • Posarem el motlle al forn i courem la base durant uns 15 minuts. 

Un cop cuita, la deixarem refredar del tot mentre preparem la crema de formatge i castanyes. 


La crema de formatge i castanyes
  • Batem el formatge d'untar i el mascarpone fins que aconseguim una crema suau.
  • Hi afegim el sucre i continuem batent fins a tenir-lo tot integrat.  
  • Ara els ous un darrera l'altre sense deixar de batre. Hi afegim el següent una vegada el primer està ben incorporat a la crema.
  • Un cop tenim tots els ous integrats hi sumem el iogurt, el suc de llimona, la vainilla i el rom tot batent per aglutinar-ho.
  • Finalment ja només falta afegir-hi el puré de castanyes. Ho farem barrejant poc a poc amb una espàtula. No patiu si no queda integrat del tot: és agradable trobar petites mossegades de castanya a l'hora de menjar el pastís! ♥
  • Aboquem la crema de castanya dins el motlle que ja s'haurà refredat i cap al forn!

Abans però picarem el pastís un parell de vegades sobre la superfície de treball per alliberar qualsevol bossa d'aire que  pugui quedar atrapada. Les bosses d'aire són el que fan que a vegades els pastissos de formatge, al coure,  formin forats i petites esquerdes. 


Baixarem el forn a 170°C i courem el pastís uns 40-45 minuts. Sabreu que està cuit si al tocar la superfície la trobeu ferma. No us preocupeu si al moure'l veieu que encara està líquid: al refredar anirà quallant i quedarà perfecte! 

Agafa una consistència vellutada que el fa deliciós al paladar. 


Boníssim!! I molt de temporada també, no trobeu? 

NOTES


  1. El sucre i el puré de castanyes. Les quantitats que us dono són tenint en compte que el puré de castanyes que jo faig servir ja porta sucre. Si el vostre fos al natural o si el feu a casa bullint i triturant les castanyes, podeu afegir sucre a la recepta. Per la base n'hi ha prou amb 10 grams i per la crema de formatge amb uns 40-50 grams de sucre en tindreu prou. 

10 comentaris:

  1. Dolors, les fotos parlen per si soles. Realment es veu una textura molt cremosa i la base molt seca. Ja veuràs que aviat el "trauma" passarà a la història!! Ah... I a veure si ens vas explicant tots els secretets, de mica en mica, i quan la situació política ens tingui a tots plegats menys trasbalsats!
    Una abraçada ben forta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja té conya la cosa :)))) A tu què t'he d'explicar??!!! Però mira sí, faré els deures i faré el resum :b
      Guapo!

      Elimina
  2. Aiiixxx...si pogués tastar-lo! És impressionant! I que ve que ens ho has presentat!
    Petonets i...molt ànim! Seguim i seguirem!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies bonica! Petons!!

      Elimina
  3. Pero qué rica debe estar Dolors, tiene una pinta estupendísima!!!
    Muchos besos!!!

    ResponElimina
  4. Dolors el corte lo dice todo,muy apetecible con solo verlo.
    Si este "proces" nos empuja a los que la vivimos a estar muy pendientes de la situacion y olvidamos un poco el blog.
    Bona setmana
    Petons

    ResponElimina
  5. Quin goig de pastís de formatge!! Jo també he fet moltes proves i el que millor resultat te es posar vapor al forn per conservar la cremositat.
    Per cert, no t'he oblidat pel sorteig però hem fet 15 dies de vacancesdel cole i ara estic corrent per posar-me al dia... Espero que d'aqui al cap de setmana et pugui enviar la llista de melmelades pendents!!!
    petons i bona setmana!
    Palmira

    ResponElimina
  6. Quin pastis mes preciòs !!! i quina má tens per la cuina.
    Jo estic dels nervis amb aquest procés i el blog em serveix per distreurem i desconectar.
    Molts petonets reina i felicitats per aquest pastís tan bó i preciós un altre cop
    Rosa

    ResponElimina
  7. Aquest l'he de fer! A casa els pastissos de formatge agraden molt! I amb castanyes ben original!petons

    ResponElimina
  8. Uauuu, espectacular!! La castanya li deu donar un toc boníssim!

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...