30 d’octubre 2017

Fem pa / Pa de motlle de xocolata i carbassa



Fa un parell de dies vaig escriure aquestes paraules al Facebook:


"Ahir va ploure tot el dia i les temperatures van caure de cop: 9°C! Bufava el vent. Les fulles es precipitaven embogides al buit i a l'aire si respirava la tardor suïssa: freda, molla i fosca! Vaig deixar-me endur i vaig encendre el forn."



L'altra opció hauria estat anar-me'n a dormir per no despertar-me fins a la primavera però no m'ho puc permetre així que... ben mirat, va ser una bona decisió posar-me a amassar ☻



No portava cap idea concreta. Al matí m'havia menjat la darrera llesca de pa de motlle i em disposava a fer-ne més quan de cop vaig sentir-me temptada a utilitzar una bossa de puré de carbassa que vaig trobar al congelador. Mentre ho rumiava, em va venir al cap una imatge d'un pa de motlle bicolor de l'Ivan Yarza que vaig veure fa poc fullejant el seu llibre i ho vaig tenir clar: carbassa i xocolata!! 


La fórmula bàsica és la meva recepta habitual de pa de motlle. Una recepta que teniu al Facebook a l'apartat de notes des de fa ja una temporada (versió amb MM) però que  m'he adonat que no he publicat al bloc encara. Ho faré aviat!☻ 

De tota manera, al afegir-hi la carbassa i el cacau he canviat un xic les proporcions de la fórmula i he dividit la recepta per aconseguir 2 masses.

Som-hi amb les fórmules de les 2 masses:

Massa de carbassa


Ingredients
Quantitat (grams)
Percentatges (%)
Farina
250
100
Llet en pols
12
4.8
Sucre
6
2.4
6
2.4
Puré de carbassa
165
66
Aigua
35
14
Mantega
12
4.8
Sal
4
1.6
Pes total pa
490


Massa de xocolata 


Ingredients
Quantitat (grams)
Percentatges (%)
Farina
250
100
Cacau
30
12
Cafè
3
1.2
Llet en pols
12
4.8
Sucre
6
2.4
6
2.4
Aigua
190
76
Mantega
12
4.8
Sal
4
1.6
Pes total pa
513




Procediment

Farem dues masses simultànies que ajuntarem a l'hora de formar el pa de motlle. El procediment doncs, és el mateix fins que acabem la primera fermentació.

  • Posem la farina dins el bol que farem servir per amassar i fem un forat al centre com un pou.
  • Hi afegim tots els ingredients menys la mantega i la sal. 
  • Barregem bé per aglutinar-los tots.
  • Ja podem començar a amassar. Ho farem com sempre amb estones de descans amb uns intervals de 2-5 minuts. On 2 són els minuts actius i 5 els de descans. Si ho feu a mà, ja sabeu: adapteu els intervals a les vostres capacitats. Val més un descans de més que deixar-ho còrrer per cansament quan el gluten encara no està prou desenvolupat. Aneu fent que no hi ha pressa i aquesta massa és senzilla. 
  • Quan veiem que la massa ja està tota integrada i unificada, hi afegirem la mantega poc a poc.
  • Un cop tenim la mantega tota absorbida, amassarem encara un o dos intervals més. Fins que la massa es vegi elàstica i pràcticament apunt.
  • Finalment hi afegirem la sal i amassarem per integrar-la bé. 

Quan veieu que la massa és elàstica i brillant, ja podem parar. En total ens caldran uns 10-12 minuts d'amassat actiu. Si tenim dubtes, podem fer la proba de la membrana. Seguidament: 


  • Untem dos bols amb una fina capa d'oli.


  • Fem una bola ben tibada amb cadascuna de les masses i les posem dins el bol procurant que quedi tota ella un xic oliosa.
  • Tapem i deixem fermentar durant uns 60-90 minuts. Tot dependrà de la temperatura de la vostra cuina. Jo necessito els 90 minuts però ja us he dit que la meva cuina és freda. Si passada una hora la massa ja us ha doblat el volum, ja podeu continuar. 

Mentre la massa està llevant, prepararem un motlle d'uns 25-30 cm. Si cal, si el motlle no fos antiadherent, l'unteu lleugerament amb una mica de mantega o un xic d'oli. 

Un cop les masses han doblat el seu volum, passem a formar el pa.


  • Deixem caure les massa damunt la superfície de treball, lleugerament enfarinada.
  • Les desinflem suaument amb el palmell de la mà però amb intenció. Al ser un pa de motlle, no volem que ens quedin bosses d'aire perquè no volem un pa amb una molla foradada. 
  • Deixem que les masses es relaxin 5 minuts. 
  • Les estirem amb la mà i les tornem a desinflar tot formant 2 rectangles iguals. 
  • Així que tenim els 2 rectangles, col·loquem la massa de carbassa sobre la de xocolata - o al revés si us agrada més. La massa de sota és la que es veu a l'exterior - i tornem a apretar-les amb el palmell perquè quedin enganxades tot definint el rectangle final.
  • Deixem que la massa bicolor reposi 5 minuts.

Ara formarem el cilindre que serà el pa de motlle. Per fer-ho, simplement anirem enrotllant la massa sobre ella mateixa PERÒ no podem deixar el cilindre balder. Al anar enrotllant, hem de tibar la massa amb cura, segellar amb compte i continuar tot dirigint les puntes també: les podem anar plegant lleugerament cap a dins cada vegada que veiem que es perd la forma. Penseu que volem un acabat pla i uniforme. 

Un cop tenim el cilindre acabat, el segellem bé amb el dit perquè no s'obri i el col·loquem dins el motlle essent la base la part segellada. 

I anem per la segona fermentació. 

Abans però untarem la superfície del pa amb una cap molt fina d'oli per evitar que s'enganxi al plàstic al fermentar. NO cal que fixeu el plàstic al motlle. Li posem per protegir la massa però si el pa l'arribés a tocar, el plàstic ha  de donar i pujar amb ell. 

El deixarem llevar uns 90-120 minuts. Ja sabeu que dependrà de la temperatura de la vostra zona de treball però aquest tipus de pans, han de doblar i més el seu volum. Han de pujar considerablement fins a sobrepassar els límits del motlle. 

Mentre el pa fermenta, escalfarem el forn a 220°C

Un cop el pa ha pujat, ja només cal posar-lo al forn. 

Abans de coure'l podeu fer-li una pintada amb ou si voleu. Jo, al ser de xocolata i fosc, només l'he pintat amb una mica de llet per donar-li humitat i prou. Però si l'exterior és clar, pintat amb ou queda molt bonic. 

El courem uns 25 minuts dins el motlle. Passat aquest temps  el desemmotllarem amb compte de no cremar-nos i el courem uns 10 minuts més a 200°C.  

I ja estem! El deixem refredar i a gaudir-ne que s'ho val! És un pa fantàstic! 

I sí, és bicolor amb carbassa i xocolata però és pa! No queda gens dolç ara... els aromes hipnotitzen! El puré de carbassa casolà i les seves espècies el fan molt de tardor, molt de "sofà, manta i un bon llibre" si enteneu què us vull dir ☻ I el cacau... li aporta el punt de torrat que ens acaba d'embriagar! Només cal agafar-ne una llesca i començar a pessigar-la per pujar al setè cel ♥




Però aquest pa de motlle us obre tot un món de possibilitats! 

Creieu-me si us dic que torrat i amb mantega és impressionant i fins i tot, al forn! Sí! Amb poma, sucre i canyella si voleu una versió dolça.


O amb formatge i pernil dolç per una versió més atrevida i igualment boníssima.


Sigui quina sigui la vostra preferència, si feu aquest pa us sorprendrà i sorprendreu segur! A casa i a la feina, tothom s'ha quedat amb la boca oberta i han repetit! I ho han volgut provar tot. 


I tots hem coincidit que la versió pizza de pagès és boníssima calenta!! Així que surt del forn ♥ I amb un formatge que fongui de veritat. Nosaltres tenim la sort de tenir el formatge per fer Raclette (que no és el de la foto perquè en el moment de fer la foto no en tenia a casa) però qualsevol que fongui i que us agradi funcionarà.

Què, com ho veieu? Us animeu? I si algú té pensat celebrar el Halloween... doncs els tons d'aquest pa i els seus ingredients combinen a la perfecció amb aquesta festa d'origen celta tot fent les delícies de tothom. 

Però parlant de Halloween, si no teniu ganes de posar-vos a amassar però voleu fer alguna recepta diferent, no us perdeu aquest pastís o aquests entreteniments 

3 comentaris:

  1. Desde luego Dolors que con un día así en Suiza apetece mucho ya hornear y te ha quedado estupendo este pan de molde de chocolate.Y las propuestas para degustarlo están pero que muy bien.
    Bona castanyada o Halloween
    peto

    ResponElimina
  2. Mare meva! Quina passada! Impressionant! M'he quedat ben bocabadada....
    Ets genial!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  3. Hola Dolors. Me alegro mucho al verte después de no vernos desde poco antes del verano. Espero que en todo este tiempo lo hayas pasado estupendamente.
    Esta entrada que has puesto es una obra de arte. Unas fotos espectaculares y un pan que al verlo los ojos se ponen como platos.
    Yo no suelo hacer pan pero no me canso de ver todos los que hacéis y lo cierto es que son todo un espectáculo.
    En este has utilizado una combinación de chocolate y calabaza y has logrado un pan fabuloso. Solo hay que mirar las fotos para saberlo.
    lo que lamento es no poder saborearlo porque creo, mejor dicho, estoy seguro que debe ser una verdadera delicia, un manjar.
    Que tengas un estupendo fin de semana.
    Un abrazo.

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...