15 d’octubre 2018

Dònuts de carbassa i nou moscada - Descobrint sabors

Finalment sembla que he trobat el moment de tornar a publicar! Ja tocava! I a més, és 3r. dilluns de mes...




El mes passat vaig deixar a les meves companyes plantades: el setembre és un mes de bojos per mi! Per això estic contenta d'haver pogut agafar el ritme a temps per endinsar-me, una vegada més, amb la Rosa, la Cristina i la Palmirala dins el mòn del sabors de la Niki Segnit 


Aquest mes l'ingredient principal l'ha escollit la Rosa. I s'ha decidit per un producte absolutament de temporada: la carbassa



Què dir-vos de la carbassa... doncs que és molt més versàtil del que d'entrada pot semblar. La sopa de carbassa s'ha convertit ja en un clàssic però a la cuina dolça també té molta sortida. A mi m'encanta i, de fet, tinc un munt de receptes dolces fetes amb puré de carbassa. Podeu triar entre unes madeleines, un pastís-flam, brioix, bunyols i fins i tot pa de motlle amb xocolata i carbassa o uns carquinyolis. Vaja, que sí, que la carbassa és la joia de la tardor. 

I com a ingredients a combinar, m'ha adjudicat la nou moscada.




La nou moscada la faig servir sovint però he de reconèixer que, a l'hora de combinar la carbassa, la canyella acostuma a ser la meva primera opció. Però he seguit les regles del joc al peu de la lletra i he fet els dònuts amb nou moscada i, certament, han quedat espectaculars!! 

I perquè dònuts? Doncs bàsicament perquè ja feia temps que tenia al cap estrenar una màquina per fer dònuts que em vaig comprar amb un rampell i encara no havia tret de la caixa. 

I ara deixeu-me que faci un petit apunt pels amants de les receptes tradicionals, com jo mateixa: aquesta recepta NO és la recepta amb llevat de flequer i massa fermentada dels dònuts tradicionals. La massa porta impulsor, no necessita llevar i queda amb una consistència una miqueta més espesa que la massa de les magdalenes clàssiques

Amb la recepta que us donaré, us surten uns 70 dònuts menuts com els meus, uns 25-30 dònuts més grossos si per cas teniu un motlle per fer dònuts PERÒ també podeu fer servir càpsules de magdalenes! I fins i tot podríeu fer Gofres. NO cal tenir la màquina per fer aquesta recepta. I si poseu la massa dins una mànega pastissera, podeu dibuixar cercles sobre paper de forn i llestos!



Ara, els dònuts surten ben bons! Us ho asseguro! I com a punt positiu... NO! Aquests dònuts no es fregeixen, van al forn. 

I dit tot això, passem a la recepta! 

Ingredients

  • 60 grams de mantega - desfeta i freda
  • 150 grams de carbassa fresca ratllada - llegiu "notes"
  • 500 grams de farina tradicional o de rebosteria
  • 15 grams d'impulsor
  • 1 polsim de sal
  • 1/2 cullereta de bicarbonat de sodi
  • 1 cullereta de nou moscada
  • 2 ous
  • 200 grams de sucre
  • 120 grams de xerigot - llegiu "notes"
  • 275 grams de puré de carbassa 
  • Mantega per pintar-los
  • Sucre per arrebossar-los


Procediment

Preparem la màquina per coure els dònuts o escalfem el forn a 180°C dalt i baix.
  • Desfem la mantega i deixem que es refredi. 
  • Rentem la carbassa, li traiem les granes, ratllem la part que necessitem i reservem.
  • Seguidament tamisem la farina, l'impulsor, la sal, el bicarbonat de sodi i la nou moscada. Ho reservem.
  • En un bol, batem els ous amb el sucre fins que la massa agafi cos i blanquegi.
  • Sense deixar de batre i donant temps a que un ingredient s'integri abans d'afegir-hi el següent, hi afegim la mantega fosa, el xerigot (o la llet) el puré de carbassa i la carbassa ratllada.
  • Un cop tenim tots els líquids integrats, deixarem de batre i, amb una espàtula, hi anirem afegint els sòlids poc a poc. 

Mentre hi afegiu els sòlids, us pot semblar que la massa va quedant massa espessa. NO hi afegiu més xerigot! Al anar-se barrejant els ingredients, es van equilibrant les textures. Al final la massa queda més líquida del que podria semblar però  amb el cos necessari per poder-la dominar. 

Ara és el moment de posar-la tota dins una mànega pastissera i començar a fer els dònuts.

Si teniu la màquina simplement ompliu els orificis i aneu obrint i tancant fins que hagui fet servir tota la massa.

Si no teniu màquina, ompliu els motlles i els enforneu. No necessitareu massa estona: 8-10 minuts per dònuts petits i 12-15 minuts pels més grossos. 

I ja només faltarà deixar-los refredar una mica, pintar-los amb mantega líquida i arrebossar-los amb sucre. 



Boníssims!!!

I penseu que no els voleu menjar de cop, podeu congelar-ne la part que us interessi. A l'hora de menjar-los, només els haureu de treure del congelador a temps perquè es descongelin a temperatura ambient i ja està. 

Però ATENCIÓ, si els voleu congelar, NO els ensucreu! El sucre no és gens amic de les humitats. Els congeleu sense pintar.




I els pinteu una vegada descongelats. Queden com acabats de fer! Simplement deliciosos!




De tota manera, ben tapats dins una caixa hermètica, es conserven sense problemes durant 2-3 dies. No us aconsello deixar-los més dies. Primera perquè el sucre es va desfent i queden molt molls i segona perquè amb tanta humitat com tenen, es podriem florir. NO val la pena deixar-los fer malbé. Millor els congeleu. Ara... a casa duren 2 dies a molt estirar.

Què us animeu? Espero que sí! 

I si us ve de gust alguna altra cosa amb carbassa, ja sabeu que eles meves companyes són unes cracks i us porten opcions ben variades: 


Animeu-vos a provar-les!

11 comentaris:

  1. Tenen molt bona pinta i un color molt maco, ara imagino que estàn bonnísims, quina bona idea i punt extra, fets al forn.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci bonica! Sí, sempre va bé estalviar-nos greixos: així podem menjar un parell de donuts més ;)
      Bona setmana

      Elimina
  2. Dolors ets una crack de la cuina, sempre fen coses bones i a més a més macas, aquests donuts m'han robat el cor, i els penso fer sí o sí i res de congelar-los, jajajaja
    Un petonas reina i a veure quins deures ens posa ara la Cris
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apa Rosa! Una crack! Ja m'agradaria! Faig el que puc i a vegades m'hi passo més hores de les necessaries ;D Si fos una crack, seria tot MOLT més fàcil! :)))

      Elimina
  3. Que delicia!!!! Que pinta mas buena Dolors! Son los donuts más bonitos que he visto en mucho tiempo, además de ricos con el toque a calabaza que los hace más ricos si cabe. Me encanta tu propuesta, no me puede gustar más. Un beso enorme!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cristina, han quedado realmente muy buenos! Y al no necesitar levar ni freir, se va mucho más rápido de lo que uno se piensa :D
      Un beso guapa!

      Elimina
  4. Noia quina meravella! A més la teva recepta em ve genial perque per nadal em van regalar fa un parell d'anys la màquina de fer donuts i cake pops pero l'opció donuts mai l'he fet servir. ara que em sobren carbasses per tot arreu segur els faré les properes vacances!
    Quina bona aportació pel repte! a més m'alegro que hagis pogut participar aquest mes!!!
    Petons i a per la propera recepta!!
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs vinga Palmira: ja trigues a fer-la servir!!! Tot plegat és un moment PERÒ ho entenc perfectament, a vegades ens cal trobar el moment o l'excusa perfecta :D Mira... t'acabo de donar l'excusa!! ;D
      Una abraçada reina!!

      Elimina
  5. Hola Dolors. Dichosos los ojos que te ven de nuevo jj. Ya era hora porque te has tomado unas largas vacaciones jj aunque eso está muy bien pero ya se te echaba en falta jj.
    A mí me gusta mucho la calabaza pero en casa no son de mi misma opinión jj así que me quedo con las ganas de preparar algo y creo que aunque no sean donuts, no tengo esa máquina, serán unas magdalenas que tampoco deben estar mal jj. A ver que sucede.
    Ten por seguro que me comería unos cuantos de estos donuts porque estoy seguro de que tienen que estar exquisitos.
    Un abrazo y bienvenida de nuevo a estos lares jj

    ResponElimina
  6. Dolors cocinas de maravilla y estos donuts de calabaza están genial, de gusto, de color, de forma y de aspecto, vamos una tentación solo verlos.
    Bona setmana

    ResponElimina
  7. Una recepta ben llaminera per la tornada al món "blogueril"!! Quina pinta més bona que tenen aquests donuts. Els provaré perquè m'encanten els dolços amb carbassa. I com tu, on hi ha carbassa hi ha el toc de la canyella i/o el gingebre, però els faré amb nou moscada, segur que estan sensacionals!! Una abraçada!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...