02 de juny 2013

Gugelhopf {Bundt Cake} marbrejat de xocolata i taronja



És diumenge i toca entrada però renoi quina setmana!!! 


La feina que tenia acumulada encara no l'he atrapada, just al contrari: la llista s'ha fet encara més llarga! A nivell de cuina però, ha estat una setmana molt intensa i especialment fascinant pel que fa al pa però aquesta part la deixarem per una nova entrada :)

A Suïssa plou! PLOU, plou i plou! Fa 3 dies que no tenim 5 minuts secs! Sembla que s'acaba i finalment sortirà el sol però de moment ja ens hem trobat amb situacions més aviat desagradables...

...ahir teniem un sopar que es va anular perquè els primers que van arribar a l'alberg el dijous al vespre, van haver de ser evacuats amb barques a les 4 de la matinada del dissabte, per culpa de la pujada de les aigües del llac i les esllavissades fangoses de les muntanyes de l'entorn del Vierwaldstättersee (la zona de Lucerna). Nosaltres no vam arribar a tocar aigua perquè amb l'Iris vam decidir anar només a sopar però...va anar de ben poc! Degut a l'ensurt, el disgust i l'aventura vam sopar a casa amb uns amics que també van quedar-se a arran d'aigua. 


Per postres vaig voler fer aquest pastís perquè malgrat ser un dels pastissos estrella de Suïssa i Alemanya, jo encara no l'havia fet mai i la nit demanava sentir-se com a casa i... xocolata, molta xocolata!!!!! :)


El Gugelhupf o Gugelhopf com diuen a aquí, és un Bundt Cake. És a dir: fet tradicionalment amb el motlle en forma de corona  i un tub cilíndric buit al centre que assegura la millor distribució de l'aire calent dins al forn i una cocció regular. De tota manera, si us ve de gust el pastís, que el motlle NO us freni: un motlle tradicional també va bé! Només haureu de vigilar amb el temps de cocció perquè variarà depenent de la mida del motlle. 


El marbrejat és perquè malgrat no ser el Gugelhopf clàssic (esponja de vainilla i panses) sí que és molt habitual a la zona on em trobo i la taronja... simplement perquè la barreja xocolata/taronja m'encanta!!


La recepta original és una adaptació de la Rana del bloc "A cup of tea solves everything". De fet he seguit la recepta al peu de la lletra però he reduït certes quantitats i he afegit les taronges confitades i el sucre daurat.





Ingredients

Per l'esponja

  • 225 g de mantega a temperatura ambient
  • 225 g de sucre
  • 4 ous
  • 225 g de farina
  • 2 culleretes d'impulsor
  • 2/3 de cullereta de crema Tàrtar i 1/3 de cullereta de Bicarbonat - si no teniu o no voleu utilitzar aquests 2 ingredients, podeu substituir-los per 1 cullereta extra d'impulsor. 
  • 2 taronges - la ratlladura
  • 50 g de cacau barrejat amb 80 ml d'aigua tèbia + una mica per empolsar el motlle
  • 2 cullerades d'oli de gira-sol
  • 1 polsim de sal

Per l'almívar de taronja

Detallo les mides originals però dir-vos que jo he fet la meitat de la recepta perquè m'ha fet por passar-me amb el gust de taronja. El resultat m'ha confirmat que he pres una bona decisió però no dubteu a fer la recepta sencera si voleu més intensitat :)
  • 85 g de sucre 
  • el suc de 2 taronges 

Per el Ganache

Igualment amb el ganache: només la meitat de la recepta. M'ha semblat que al portar cacau l'esponja, el glacejat queda bonic i dóna un acabat més fi al Gugelhopf però amb menys  quantitat passem ja que correm el risc de matar el gust de l'esponja de taronja amb tanta xocolata.
  • 200 ml de nata líquida
  • 175 g de xocolata fondant (40% de cacau)
  • 30 g de mantega

Procediment

Primerament escalfem el forn a 180°C, engreixem el motlle amb mantega i l'empolsem lleugerament de cacau. El reservem.

Per l'esponja

  • Barregem la mantega i el sucre fins que ens quedi una crema blanquinosa.
  • Afegim els ous 1 a 1. Esperem que s'integri el primer abans d'afegir el següent. No deixem de batre fins que la barreja hagi doblat el seu volum.
  • Tamisem la farina, l'impulsor, la crema tàrtar i el bicarbonat i ho afegim a la barreja de l'ou però ho fem amb 3 vegades deixant que la farina quedi, cada vegada, ben integrada.
  • Un cop tenim la barreja uniforme, la separem en dos bols.
  • Al primer hi afegim la pell de les taronges i barregem bé. 
  • Dins el segon hi afegirem la barreja de cacau i aigua, l'oli de gira-sol i la sal.

Ara posarem les dues barreges dins el motlle. Començarem amb la massa de taronja. Un cop la tenim dins el motlle, piquem un parell de vegades sobre la taula de treball per tal d'igualar la massa. Seguidament fem un segon pis de massa amb la barreja de xocolata. Piquem altra vegada i ara, si voleu aconseguir el marbrejat, es tracta d'introduir el mànec d'una cullera de fusta en un punt del pastís, recta i fins al fons. 
Sense aixecar la cullera del fons i amb el moviment contrari a les agulles del rellotge, la mourem per tot el pastís dibuixant un tirabuixó fins arribar al punt d'origen.

Ara, com sempre faig amb les esponges, 25 minuts a la nevera i ja podem enfornar. El deixem coure uns 30-35 minuts.  

Mentre tenim el Gugelhopf al forn prepararem la resta.

L'almívar de taronja

  • Barregem el sucre i la taronja fins que es dissolgui tot el sucre i reservem.
  • Quan el Gugelhopf surti del foc, deixem reposar 5 minuts i desemmotllem.
  • Punxem amb una forquilla tota la superfície i la pintem amb l'almívar. Anirem fent pauses per deixar que l'esponja el xucli però continuarem fins que l'acabem.

El Ganache

  • Posem la mantega i la xocolata trossejada dins un bol que aguanti l'escalfor.
  • Posem la nata dins un cassó i l'escalfem fins que arribi al punt d'ebullició.
  • L'afegim a la mantega i la xocolata mentre anem remenant per tal d'aconseguir una  crema de xocolata cremosa i brillant.
  • La deixem refredar.

Si veiem que ens queda massa líquida, la podem posar una estona a la nevera. Ens interessa que al tirar-la pel damunt del Gugelhopf, regalimi però amb consistència cremosa. 

Seguidament col·locarem taronja confitada, tallada petita, all llarg de tota la corona del Gugelhopf i rematarem la decoració amb uns sucres de colors. Deixarem que el ganache i la decoració s'assentin i que el pastís estigui ben fred abans de servir-lo.

A veure si us agrada ☻ A nosaltres molt, MOLTÍSSIM! ♥






9 comentaris:

  1. T'ha quedat impressionant, molt bo. Amb el Comando Panarra, el Daniel també ens va proposar el repte del Gugelhopf amb panses

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Rosa Maria!
      Que xulo que fos un repte!! I suposo que va sortir de conya, oi? ;)

      Elimina
  2. Ostres, aquí també hem tingut una temporada de pluja, però sembla que s'ha acabat! Pel que fa el pastís, t'ha quedat espectacular! Ja es veu que la textura ha de ser deliciosa, i jo també crec que xocolata i taronja és una combinació "celestial"! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si noia, allà on hi hagi xocolata i taronja... ja pot ploure que m'és igual!! ;)

      Elimina
  3. No sabia que vius a Suïssa... quina sort (a mi sempre em ve al cap això quan algú viu fora XD) a pesar de la súper pluja aquesta, clar!!! El pastís tremendo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Eva des de fa uns anys ja :) Això de "quina sort" és relatiu: estic encantada però sempre es troben a faltar cosetes i una d'elles és el sol!!! XD

      Elimina
  4. Ummm, quina pinta!!!
    Dolors, ja t'he comentat pel Tot fet a casa que cap problema amb la llista de blocs, encantada!!! I gràcies!
    Petons

    ResponElimina
  5. L'he provat i ha quedat boníssim!!! L'única pega: s'ha enganxat d'una part i la presentació no ha quedat massa bé... També he de dir que he anat amb presses, volia fer una sorpresa i està clar, que les visites esperin amb candaletes el berenar no m'ha ajudat massa... Però tothom ha repetit!!! Per la propera compro un esprai per posar-lo al motlle (no en sóc massa partidària, però l'haurem de provar). Gràcies, Dolors, per les teves magnífiques receptes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Elisenda, moltes gràcies a tu!! Totes aquestes receptes agafen vida amb vosaltres! Merci per la confiança!

      Estic contenta que us agradés el pastís! Això de desemmotllar... és tot un món! Jo tinc l'esprai i no el faig servir pràcticament mai. Però hi ha motlles més rebuscats que d'altres i, particularment, els motlles de Bundt Cake i jo NO ens portem gens bé. No he aconseguit desemmotllar-ne ni un fins avui. Amb i sense esprai... un desastre! A veure si la propera vegada et va millor. Jo ho faig amb mantega fossa i un pinzell per escampar-ho el millor possible.

      Una abraçada i gràcies de nou!!

      Dolors

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...