27 de setembre 2015

Coca de iogurt

Ara mateix, mentre espero expectant que acabi l'escrutini de vots tot seguint TV3, m'estic menjant un tall... un tallet petit (més petit del que m'agradaria en un cas de nervis com els del 27s) de la coca més catalana i familiar de totes: la coca de iogurt!!



Un pa de pessic espectacular que resulta ser tradicional de les terres de l'Ebre però que estic pràcticament segura de poder afirmar que és, per molts de nosaltres, la coca que ha acompanyat la majoria de les nostres festes infantils, les tómboles de fi de curs, les parades al carrer per recollir diners per motius escolars varis, ... o hi ha algú que no coneix la coca de iogurt encara?☺



I perquè una coca de iogurt precisament avui? Doncs perquè durant la setmana va ser l'aniversari de la meva filla i li vaig fer un pastís que li va encantar! Els que em seguiu al Facebook ja heu vist la foto i segur recordareu que us vaig comentar que descobert el pastís al Pinterest i arribada l'hora d'intentar-lo a casa, finalment em vaig quedar només amb l'idea i vaig canviar les receptes bàsiques per fer-lo de manera més ràpida. Bé doncs la coca de iogurt és precisament la base del mateix. 

Però m'he adonat que no havia publicat encara la recepta bàsica així que començarem pel començament. I NO patiu que la recepta del pastís d'aniversari també arribarà☺




Ingredients 

La particularitat de la coca de iogurt és, com ja sabeu, que les quantitats dels ingredients venen donades amb mides. Essent 1 mida = a la capacitat del potet de iogurt - Llegiu "Notes"
  • 3 ous
  • 1 iogurt natural - de llimona o xocolata si voleu intensificar el sabor de la coca.
  • 1 mida i 1/2 de sucre
  • 1/2 mida d'oli d'oliva suau
  • 3 mides de farina de rebosteria
  • 1 llimona - la ratlladura
  • 1 sobre d'impulsor - 15 grams en el meu cas
  • 1/4 de cullereta de bicarbonat de sodi 
  • Sucre per espolsar pel damunt


Procediment - llegiu "Notes"

Escalfem el forn a 190°C i preparem el motlle que volgueu utilitzar tot untant-la amb un xic de mantega i folrant-la amb paper sulfurat.
  • Deixatem lleugerament els ous dins un bol.
  • Hi afegim el iogurt i barregem bé per integrar-ho tot.
  • Poc a poc hi afegim el sucre i comencem a batre. 
  • Quan tenim la barreja ben homogènia, hi anem deixant caure l'oli sense parar de batre.
  • Ara ja hi afegirem la farina, el llevat i el bicarbonat de sodi tamisats i batrem bé per evitar grumolls.
  • Finalment ja només ens falta afegir la pell de la llimona.

I ara ja podem posar la barreja al motlle, espolsarem el sucre pel damunt i enfornarem durant uns 30-35 minuts. Un cop cuita, la deixeu refredar i apa... a gaudir-ne!!


Fàcil, oi? Doncs no us perdeu la versió amb xocolata! Flipareu!! ☺

I VISCA CATALUNYA!! 

P.S - I com que les promeses s'han de complir... ja podeu donar un cop d'ull al pastís de l'Iris! El trobareu a aquí! I si en voleu un altre, aquest també està fet amb la coca de iogurt! 

NOTES

  1. Les mides de iogurt. Com sempre passa en les receptes familiars, no hi ha 2 coques iguals. Si doneu un cop d'ull a la xarxa, us adonareu ràpidament que les mesures (mides) dels diferents ingredients varia d'una recepta a l'altre i sempre surt bé: un motiu més per considerar aquesta coca una coca fantàstica!! Jo he fet servir la recepta de tota la vida i conté menys sucre i menys oli que altres receptes que he vist. En tot cas i deixant un marge a la llibertat, jo us recomanaria mantenir la quantitat d'ous i la mesura de la farina per tal de garantir-ne la consistència i la humitat necessària.  
  2. El procediment. Aquesta coca ja es feia quan ningú es preguntava si era millor separar els rovells de les clares o si primer calia batre els ous i el sucre i desprès anar-hi afegint la resta. No us atabaleu! Comenceu amb els ous i aneu barrejant els ingredients tal i com us vagi millor: es pot fer aquesta coca batent a mà sense cap problema i jo mateixa no segueixo mai el mateix ordre i us puc garantir que es compleix allò de "l'ordre dels factors no altera el producte"☺

8 comentaris:

  1. Buf, i quina nit d'eleccions!! Ara a veure si fan el que toca i anem endavant, que ja va sent hora!
    M'hagués anat bé un tros d'aquesta coca tan bona ahir, ja pots ben dir que ens ha acompanyat a molts en festes, berenars... quan erem petits. Prenc nota que personalment no l'he feta mai, i fa molt bona pinta.

    Molts petons!

    ResponElimina
  2. Mira que tot el diumenge em venia de gust un coc de iogurt però com que no puc estar de peu em vaig quedar amb les ganes... Però ara si m'emporto una mica d'aquest clàssic tan bò!
    Petons i bona setmana
    Palmira

    ResponElimina
  3. va ser una nit dura! i que bé poder-la disfrutar amb aquesta coca! quien pudiera noia.....jo em vaig menjar una pizza! jaja el toc de sucre que li queda per sobre és espectacular, per mi, el millor! petons

    ResponElimina
  4. Dolors, la teva coca te un aspecte deliciós!!! Per molts anys per la teva filla i per tu!!!!
    Jo el dissabte en vaig fer dues de coques de iogurt per fer un pastis amb fondant en forma de Xbox per el fill de la meva amiga Núria. M´agrada molt mes que el MSC!!! I em va sobrar els retalls que estaven boníssims diumenge, mentre miràvem els resultats.
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Fa molt bona pinta, molt esponjós...m'agrada que hagis reduït una mica les quantitats de sucre i oli, segur que és igual de bo. el pròxim provaré de fer-lo així, merci!
    Anna

    ResponElimina
  6. Espectacular! Quin goig que fa de veure aquesta coca. És una recepta molt semblant a la que jo faig a casa des de fa molts anys, tot i que a mi em surt amb una textura més semblant a un pa de pessic que no pas una coca. Hauré de probar la teva perque es veu tan i tan bona! =)

    Una abraçada i visca Catalunya! <3

    ResponElimina
  7. És cert, aquesta coca no falla mai! Sempre surt bé i agrada a tothom. M'encanta que també sigui tan fàcil de variar, vull dir que es pot substituir una mica de farina per cacau, afegir un raig de licor, fruita fresca o seca... Resultats diferents amb una mateixa base deliciosa. T'ha quedat de vici!
    Marta

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...