10 d’abril 2016

Mucenici - Màrtirs amb crema de nous

Romania! 





Dia 10 i viatge amb "Reposteras por Europa" i la guia d'aquest mes és la M. Amparo de Sweetstruckyti - la repostera más dicharachera...y más!!




Romania... un altre país que no he visitat encara! 

I en tinc poques referències, la veritat. La única referència que en tenia és l'idioma. A l'escola teniem una família romanesa i era molt divertit sentir-los parlar ☺ El romanès té paraules "catalanes" que s'entenen perfectament! I es pot caure en l'error de pensar que els entenem així d'entrada. I quan més convençuts estem... et deixen anar un reguitzell de mots que no tenen cap semblança amb res conegut. 

Potser per les semblances amb l'idioma (ells també trobaven molt divertit sentir-me a parlar a mi) o per la manera de ser, ens vam entendre bé i vam tenir alguna que altra conversa fora del que era estrictament professional. La Loredana m'havia parlat en alguna ocasió de la seva tradició rebostera però mai vam arribar a aprofundir prou. Així que em vaig posar a la recerca d'una bona recepta amb moltes ganes!

El primer que em va cridar l'atenció és que MOLTES de les receptes que tenen, són adaptables a les nostres tradicions i costums: un país tan desconegut i alhora així de proper...

Vaig decidir-me ràpid!! Els Mucenici!!




La recepta sembla feta per mi! Una massa fermentada dolça de les que sóc fanàtica, amb un interior de nous i tot plegat banyat amb xarop, pintat amb mel i arrebossat amb més nous! Ho havia de provar!! ☺

La paraula "Mucenici" amb romanès vol dir Màrtirs. Aquests dolços es fan tradicionalment el dia 9 de març en motiu de la festivitat dels Quaranta màrtirs de Sebaste, dits també els Quaranta Sants.

Sembla ser que els Quaranta Sants són venerats com a Sants per totes les confessions cristianes però jo... primera noticia! Així que he investigat i com he pogut llegir a Wikipedia, els quaranta màrtirs van ser 40 soldats cristians  a la ciutat de Sebaste (la Petita Armènia) que no volent abandonar la religió cristiana, van ser castigats a passar-se tota una nit d'hivern dins un llac d'aigua gelada. 

Segons explica la història, perquè la pena fos encara més dura, a la riba del llac i van col·locar-hi una banyera d'aigua calenta a tall de temptació però només 1 dels soldats hi va caure. Es veu que un altre soldat, també cristià que els vetllava i feia guàrdia, al veure la seva fe fervent, es va posar ell mateix dins el llac per acompanyar-los i així van tornar a ser 40. Van morir congelats! Molt aviat es va estendre el culte als 40 soldats per Orient arribant als països eslaus durant l'edat mitjana.

La festivitat dels Quaranta Màrtirs de Sebaste és el 9 de març, com ja he dit, i concideix amb la Quaresma. D'aquesta manera s'intensifica la idea de dejuni i penitència☺ 

Com podeu veure, als Mucenici se'ls hi dóna forma de número 8 per representar la forma humana del cap i cos amb honor als màrtirs. 

I ja no m'enrotllo més! Que sempre us dono la tabarra! Anem a la recepta!

És de la Jamila i és espectacular! No li he canviat ni una coma! Tot i que... us estic enganyant! Si que he fet un canvi però per pura obligació del rebost: NO tenia 400 grams de nous i he fet una barreja de nous, pinyons i anacards. Aixó és tot ☺

Fer els Mucenici pot semblar una tasca complicada però no ho és gens. És cert que té diferents parts i és una mica entretinguda però no és gens feixuga.

Ingredients

per 8 Màrtirs

Per la massa

  • 60 grams de sucre
  • 30 grams de llevat fresc
  • 250 grams de llet
  • 600 grams de farina 
  • 2 ous + 1 per pintar-la
  • 50 grams de mantega a temperatura ambient
  • 1 llimona - la ratlladura
  • 1 taronja - la ratlladura
  • Un polsim de sal


Pel farciment 

  • 300 grams de nous mòltes o una barreja de fruita seca.
  • 50 grams de sucre llustre
  • 80 grams de llet


Pel xarop

  • 300 grams d'aigua
  • 150 grams de sucre
  • 1/2 llimona - la pell a tires
  • 1/2 taronja - la pell a tires
  • 1 beina de vainilla - oberta


Per la decoració

  • 200 grams de mel
  • 100 grams de nous i barreja de fruita seca


Procediment


Per la massa

  • Posem en un bol el sucre i el llevat trossejat.
  • Hi afegim la meitat de la llet i barregem per desfer el sucre i el llevat. Ho deixem que fermenti uns 10 minuts.
  • Mentrestant tamisem la farina dins un bol (o el bol del robot de cuina).
  • Fem un pou al mig de la farina i hi posem els ous, la mantega, la ratlladura del cítrics i la sal.
  • Així que veiem que la barreja de llevat ja té espuma i mostra reacció, l'afegim al pou de la farina i ho mesclem tot.
  • Així que la farina vagi absorbint les humitats, hi anem afegint la llet que ens faltava poc a poc i sempre barrejant.  
  • Quan ja tenim tots els ingredients compactats, comencem a amassar. 


És una massa molt senzilla que no us portarà problemes. 

Jo he amassat a mà sobre la superfície de treball. Amb 3 tandes d'amassat-repòs de 2-5 minuts n'he tingut prou per aconseguir una massa lluent i ben amassada. 

Si ho feu amb el robot de cuina, no necessitareu més de 2 tandes i podeu acabar a mà per continuar formant una bola.

  • Un cop tenim la massa ben lluent, en fem una bola ben tensada.
  • Untem un bol amb oli, posem la massa dins i li donem una volta perquè quedi untada de tot arreu. 
  • Tapem amb film transparent i la deixem en un lloc temperat perquè llevi i dobli el seu volum. Trigarà uns 45 minuts.


Durant l'espera prepararem el farciment
  • Posem els 300 grams de nous dins uns bol i he afegim el sucre llustre i ho barregem bé perquè els dos quedin ben mesclats.
  • Hi anem afegint tota la llet poc a poc mentre continuem remenant. El que volem aconseguir és una pasta lligada.
  • Ho reservem.


I seguirem amb la massa:
  • Un cop la massa ja ha doblat el volum, passarem a tallar-la i formar-la.  
  • En fem 8 peces d'uns 135 grams.
  • Fem una bola amb cada una de les peces, les tapem amb film perquè no formin crosta i deixem que la massa es relaxi durant uns 5-7 minuts. I comencem a formar els màrtirs.
  • Agafem una bola i la treballem per aconseguir una tira d'uns 30 cm de llargada.
  • Aplanem la massa amb la mà i seguidament amb el rodet per tal d'aplanar-la i deixar-la ben fina (sense que s'arribi a trencar). Ens quedarà un rectangle allargat.
  • Tot el llarg del rectangle i resseguint la línia que tenim més a prop nostres, col·loquem una tira fina del farcit que tenim reservat. Ho podeu fer amb les mans a poc a poc o amb una màniga pastissera.  
  • Ara passem a enrotllar la massa per sobre el farcit per tal de tancar-lo dins la massa. Aconseguim un cilindre allargat i ben tancat. Assegureu-vos que tanqueu bé el farcit dins la massa, sobretot a la primera volta ja que sinó pot ser que surti durant la cocció. A mi m'ha passat a aquí, veieu? 



  • Ajuntem les dues puntes del cilindre tot formant un cercle. 
  • Ara ja només falta formar el 8 tot intentant que al creuar les dues meitat del cercle, la part del junt quedi a sota.
  • Col·loquem el Màrtir sobre una safata de forn i el pintem amb ou deixatat. 
  • Fem exactament el mateix amb els altres 7 que falten.


I com que la dita que diu "una imatge val més que mil paraules" és una veritat com un temple, us deixo el vídeo que la Jamila. L'he preparat perquè comenci just al formar els màrtirs ja que parla amb romanès i poc servei ens fa per explicar-nos la recepta. De tota manera, si el voleu veure tot, el trobareu al Youtube o a l'enllaç de la seva recepta que us he deixat abans.



I ara ja, un cop formats els màrtirs i pintats amb ou, els deixarem llevar una segona vegada. No han d'arribar a doblar el seu volum però si que volem veure un s'han inflat i queden ben voluminosos. 

Escalfeu el forn a 230°C i des del moment que acabeu de formar-los tots, podeu deixar passar 15-20 minuts i ja podeu enfornar la primera plata de 4. Abans de posar-los al forn, els torneu a pintar amb ou. 

Al posar-los al forn baixeu la temperatura fins a 200°C i els deixeu coure uns 13 minuts o fins que els veieu d'un color marró brillant. Vigileu que no es cremin!! ☺

Un cop la primera plata està cuita,  traieu els Mucenici del forn i els deixeu refredar sobre una reixeta.

Un cop fet tot això, ja ha passat prou temps i podeu enfornar la segona plata tot seguint el mateix procediment que abans. 

Mentre els darrers 4 Màrtirs són al forn, prepararem el xarop.
  • Posem l'aigua i el sucre dins un cassó al foc.
  • Remenem bé fins que el sucre s'hagi dissolt completament.
  • Hi afegim les pells dels cítrics i la beina de vainilla. 
  • Ho portem a ebullició i deixem que bulli uns 5 minuts a foc mig-alt.
  • Finalment baixem el foc i deixem que tot plegat es cogui i es redueixi uns 5 minuts més. 
  • Traiem el xarop del foc i deixarem que refredi.


Un cop tenim el xarop fet i reservat, donarem un cop d'ull als Màrtirs del forn i així que els tinguem cuits els traurem i els deixarem refredar sobre una reixeta.

El següent pas és banyar-los amb el xarop. Per tal que els Mucenici xupin bé el líquid, cal fer-ho abans que es refredin del tot. Tan els pans dolços com el xarop haurien d'estar tebis al tacte. 
  • Colem el xarop dins un atuell ample i no massa fondo. Jo he fet servir una safata Pyrex (que de fet no és Pyrex☺)
  • Posem els pans poc a poc dins el xarop i deixem que es remullin durant un minut. Els girem una vegada. 
  • Un cop ben remullats, els traiem del xarop i els deixem altra vegada sobre la reixeta. Poseu una safata dota la reixeta perquè els Màrtirs deixen anar xarop i degotaran. 
I ja pràcticament hem acabat!!☺

Només ens falta la decoració final!

Un cop els Mucenini s'han escorregut i veiem que han xuclat tot el xarop, els pintarem amb mel i hi escamparem les nous trossejades per sobre. 

LLESTOS!!!!

Us diria que són boníssims! Que ens han agradat molt! que han volat! que en vaig portar 2 ahir al sopar amb la família i van desaparèixer! Que n'he regalat 2 als veïns i m'han felicitat! I moltes coses més PERÒ nous penso dir res més que FEU-LOS! ♥




Per cert, per donar-vos una mica de pista de com poden ser de bons, només us diré que amb els ulls tancants ben bé podriem estar parlant d'un T-----L però amb gust a nous en comptes de ametlles. Em seguiu, oi? ☺


I si voleu saber més, a aquí podeu veure tot el que han fet les meves companyes de viatge.

Bon diumenge!

14 comentaris:

  1. Sí que s'assembla a un T----L !! I sembla tan deliciós! M'hauré de decidir un dia a superar la meva por a les masses dolces, perquè es poden fer tantes coses tan llamineres, i tot això que m'estic perdent! Quina recepta teva m'aconsellaries per començar a perdre la por amb les masses dolces? Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna guapa, dependrà de quina sigui la teva por 😉

      Si és el tema de l'amassat, la fermentació i tal que et fa mandra, pots començar amb la coca de forner o coca dolça: http://bruixesalacuina.blogspot.ch/2013/04/coca-de-sucre.html?m=1

      Si el que et fa més por és el tema de les mantegues, els farcits i tota la pesca, les espirals de canyella són un bon començament: http://bruixesalacuina.blogspot.ch/2014/11/kanelbullar-o-espirals-de-canyella-suecs.html?m=1

      Vinga anima't que et surtirà fantàstic!! I si t'animas, envia'm una foto que ho vull veure!!! 😊

      PETONS!

      Elimina
  2. Madre mia que pintaza y que maravilla nos traes!Lo que daba yo por probar un trocito (bien grande jijiji)
    besotes!

    ResponElimina
  3. Walaaaaaaa! Sin palabras me he quedadooooo!!

    ResponElimina
  4. Però que boooooooooooooooooooooooooooooooooooooníssima pinta... mmm!!! M'encanten!!! :)

    ResponElimina
  5. Que ricos!!!! una pinta estupenda, si no es porque ahora mismo no tengo nueces, los hacía de una vez, me encantan! Me llevo uno!
    Saluditos

    ResponElimina
  6. Delicisoos pancitos, mmmmmm...
    Besos!

    ResponElimina
  7. Penso que es una cuina molt desconeguda per nosaltres, però veient els Mucenici que ens portes avui em faig idea de que també ha de ser molt bona. El farciment de nous o fruits secs en aquest cas es per llepar-se els dits.
    Avui tinc recepta teva al blog. Gràcies.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Romania també és força desconeguda per mi... però gràcies a tu ja sé alguna cosa més. Aquests mucenici fan salivar, i t'han quedat perfectes, això de les masses dolces fermentades ho tens controladíssim!! un petonàs!

    ResponElimina
  9. Una recepta amb una història molt interessant. Jo també en tinc ganes, de Rumania! Ha de ser ben interessant, també! I molt desconegut per nosaltres, sí. Quina recepta més bona que has fet!! I amb aquestes fotos tan precioses, que es mengen soles... he he he. Petons!

    ResponElimina
  10. Tenia una companya de feina rumana i sempre em va sorprendre tots els punts comuns de les nostres cuines respectives! Aquest farcit em sembla boníssim tot i que crec que mai he vist un T-----L amb nous, no?
    Deliciòs i tant esponjòs... Irresistible!
    Petons i bona setmana
    palmira

    ResponElimina
  11. Vaya delicia!!!. Podría comerme uno cada día!!. Felicidades!!.
    MAIKA-DULCE PECADILLA

    ResponElimina
  12. Hola maca, i tant que pots compartir en Facebook!!
    Petons.

    ResponElimina
  13. Dolors! Menuda perfección... se me cae la baba solo de pensar lo buenos que estarán... oleee tú! Un beso

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...