22 de febrer 2017

Pa de núvols - cloud bread - Oopsie rolls [sense gluten]

El meu darrer descobriment: el cloud bread!


La traducció seria "pa de núvols" i vaja, jo que sóc una panarra convençuda no us enganyaré: aquests panets tenen molt de núvol PERÒ molt poc de pa.

De fet, si els hi hem de posar un nom, jo prefereixo anomenar-los pancakes amb un interior... de núvol de sucre! Però salat en el meu cas☻

Però no us confongueu: no és pa pròpiament dit però a casa ens han robat el cor! A tots! I perquè? Doncs perquè són un substitut del pa que realment funciona!

Recordeu la meva època paleolítica amb els meus companys de gimnàs? El meu problema més gran en aquests reptes esportius sempre ha estat la meva enyorança al pa. 

He provat infinitat de receptes de pa sense cereals. He fet servir farina d'ametlla, de coco, llavors de llinosa, etç. Recordeu les mossegades de coco? He aconseguit resultats molt satisfactoris però, a llarg termini, em cansen ja que tenen 2 inconvenients bàsics per mi: 
  1. Són massa dolços.
  2. Porten una quantitat considerable d'ous per tal d'aconseguir fermesa i tendeixen a "truitejar". 

Després de Nadal vaig decidir reduir els hidrats de carboni de dilluns a divendres (els caps de setmana són per gaudir-los!☻) i els esmorzars es van convertir en un malson: jo sóc d'entrepà al matí! M'agrada el muesli de civada però no per menjar-lo cada dia així que al final, vaig començar a saltar-me l'esmorzar...


... i no és una bona pràctica!! Ben aviat vaig adonar-me que em calia trobar una solució real o el meu bon propòsit estava destinat al fracàs. 

Vaig començar a buscar una solució i vaig trobar aquests panets. Semblaven ser el que buscava però NO les tenia totes, la veritat. Vaig fer-los per primera vegada amb una bona dosis d'escepticisme i el resultat va ser més que sorprenent! Funcionen! 

Volàtils i lleugers com els núvols, sense hidrats de carboni, sense gluten i amb un interior ben esponjós.


Al mateix temps són ferms i útils com a base per un entrepà, com a acompanyament de plats amb salsa, com a pa per hamburgueses, com a Tacos, etç. 

Pels que fem dieta i vigilem els hidrats de carboni, pels al·lèrgics al gluten, pel que necessiten una aportació extra de proteïna i/o pels que simplement tenen ganes de provar coses noves, aquí us deixo la recepta! És molt fàcil! I no calen masses ingredients i tots són habituals. 

Malgrat tot, us recomano que llegiu "Notes" abans de començar ja que hi ha un parell de punts a tenir en compte per assegurar-vos l'èxit a la primera ☻


Ingredients


Per 8 Oopsies
  • 3 ous
  • 3 cullerades de formatge d'untar tipus Philadelphia
  • 1/2 cullereta d'espècies al gust - jo hi poso una barreja d'herbes italianes i all deshidratat
  • 1 polsim de sal
  • 1/2 cullereta de bicarbonat de sodi 
  • 1/4 de cullereta de crema de tàrtar


Procediment


Escalfem el forn a 150°C i preparem una safata de forn tot untant-la amb una lleugera capa d'oli o d'esprai desemmotllant.
  • Comencem separant els rovells de les clares dels ous.
  • En el bol dels rovells hi afegim el formatge, les herbes, la sal i el bicarbonat de sodi.
  • Barregem bé fins que el formatge estigui completament desfet i reservem.
  • Afegim la crema de tàrtar a les clares i les batem ben fortes a punt de neu. 
  • Seguidament integrarem la crema de formatge i rovells a les clares. Molt poc a poc i amb moviments airosos per no desinflar les clares.
  • Quan la barreja agafa un color crema homogeni, ja podem plegar.  
  • Amb una cullera (jo ho faig amb la cullera per gelats) posem 8 cullerades de massa sobre la safata del forn que tenim preparada i ja podem enfornar.


  • Courem el pa núvol durant uns 30 minuts. Han de quedar ben daurats i amb la base lleugerament torrada, com una pizza. 
  • Un cop cuits els traiem del forn i els deixem refredar completament.


I ja els tenim! Els podem utilitzar de seguida, guardar-los ben tapats a la nevera una setmana i, fins i tot, congelar-los. 

De veritat que es mereixen una oportunitat! Si sou panarres com jo però, pel motiu que sigui, us n'aparteu una mica, deixeu que els núvols us alegrin l'experiència ♥



Per cert, jo els faig salats però també els podeu fer dolços. Canvieu la sal per una cullereta de sucre i, si voleu, un xic de canyella. Tindreu uns pancakes genials! Untats amb crema de xocolata són la bomba!☻

NOTES

Fer el pa núvol no és complicat, gens! Però després d'haver-los fet ja diverses vegades, crec que us puc donar algun consell perquè no tingueu cap problema.
  1. La quantitat de Oopsies. Amb a recepta que us dono, no en feu més de 8. 
    • Primera perquè és la quantitat perfecta per la safata. Si n'hi poseu més, com jo a la foto que us he deixat més amunt, al inflar-se dins el forn s'enganxen i al separar-los es poden desinflar. 
    • Segona perquè és millor fer-los una mica gruixuts. Si feu 8 cullerades i us sembla que us sobrarà massa, repartiu-la entre els 8 que teniu a la safata.
  2. El bicarbonat de sodi i la crema de tàrtar. Junts fan la funció de llevant. A més, la crema de tàrtar és coneguda per ajudar a refermar les clares. Malgrat tot, si no ho teniu a casa, NO passa res! Podeu canviar-los per 1/2 cullereta d'impulsor. En aquest cas, afegiu la sal a les clares i l'impulsor als rovells. De tota manera, si teniu bicarbonat de sodi, afegiu-ne un polsim als rovells també: trobo que els núvols són més esponjosos amb l'ajuda del bicarbonat ☻
  3. Les clares a punt de neu. Aquest és segurament el punt més important de tots. Les clares han d'estar muntades a punt de neu, al màxim. Amb la Kenwood les treballo durant 6 minuts! Feu la prova de girar el bol al rebés i han de quedar realment clavades al bol! Per altra banda han d'haver pujat, tenir una aparença similar a la nata, brillar i, si piquem al globus al costat del bol, les clares que cauen han de ser "dures", no trencar-se i deixar una marca neta sobre la resta de clares del bol, com si tiressin una pedra a la neu. Si les clares no estan prou muntades, al barrejar-hi la crema de formatge i rovells, veurem que no conserva el cos, perd força i la barreja queda lleugerament líquida. En aquest cas els "panets" pujaran al forn per acció del llevant però al treure'ls s'esfondraran. Si us passa això... NO us atabaleu! Feu-vos la idea de menjar una crep per aquesta vegada. Quan ho torneu a provar bateu les clares encara 1 minut més i ja ho tindreu.

14 comentaris:

  1. Dolors, M'encanten!! Intentaré fer-los !!!
    I el formatge el puc substituir per mató, tu que creus?
    Genials, ptnt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta!

      A veure, prova-ho! Hi ha receptes que diuen que també pots fer servir Quark, iogurt grec o Cottage cheese (no sé com es diu amb català... és aquest formatge fresc que té com petites boletes). Jo ho he provat de les 3 maneres. El Cottage cheese i el iogurt grec NO m'han funcionat. El Cottage cheese no es desfà i trobo que pesa massa. El iogurt grec... no pugen, crec que li falta consistència. Amb el quark sí que va bé però l'esponjositat de l'interior no és la mateixa que amb el formatge d'untar.

      La gràcia està en què la barreja de formatge/rovells quedi com una crema. No he provat de fer servir mató perquè a aquí no en tinc però si és un mató cremós, jo crec que hauria de funcionar. Per provar-ho, no hi perdràs res! ☺ La única cosa que pot passar és que no pugin prou... els untes amb el que més t'agradi i fas una crep! ;)

      Petons reina.

      Elimina
    2. Intentaré fer-ho a veure q surt! Ja t'explicaré! Moltes gràcies, prnts

      Elimina
  2. Dolors, moltes gràcies per la recepta. Estic com tu i intento limitar els hidrats de dilluns a divendres i per tant m'agraden molt aquests panets.
    A més a més el meu fill últimament tab vol provar pans i farines sense gluten per tant li aniran de primera.
    Moltes gràcies i petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res guapa! Ja em diràs què t'han semblat! :) I si teniu cap problema a l'hora de fer-los, ja saps on sóc!
      Petonets

      Elimina
  3. No els coneixia aquests panets. Tenen molt bona pinta i són una opció més per esmorzar que variar mai ve malament!
    Tot i que he llegit fa poc que limitar els hidratis és a llarg plaç la garantia d'engreixar-se... Modes potser!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Palmira!

      Això és com tot: cada dietista creu en la seva teoria i va a modes: està laríssim! Malgrat tot, menjant cada dia a l'escola amb els nens (pastes, arròs, pizza,... fruita i verdures també clar però menys perquè "necessiten energia") i agradant-me com m'agrada el pa i les masses fermentades, si no ho limito una mica no hi ha manera de perdre els miserables quilos que em sobren! PERÒ no els he tret de la meva vida! De cap manera! Perquè tot el que sigui "prohibit" encara sembla que ens fa venir més ganes de menjar-ho. No m'agraden les dietes, em cansen! I d'aquesta manera, anant amb una mica més de compte de dilluns a divendres, sembla que funciona :)

      Ara, si em conviden a un sopar o a una festa d'aniversari entre setmana, no faig pas escarafalls!! Creu-me!! ;D

      Una forta abraçada!

      Elimina
  4. Son molt originals aquests panets, no els coneixía, però semblen ben bons.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Quin grana descobriment!No havia sentit parlar mai d'aquest tipus de pa-! Me l'apunto, amb lo panarres que som a casa algun dia caurà.
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  6. Quina recepta més curiosa, sembla mentida que d'aquests ingredients pugui sortir alguna cosa semblant al pà, però les fotos ho corroboren!! A més a més, té una pintassa!
    Clara

    ResponElimina
  7. Hola Dolors. Aunque hacer pan no es que sea una de mis virtudes jj creo que para comerlo no tengo ningún reparo jj y es que me encanta pero como soy el único que en casa lo come tengo que andar con cuidado jj.
    Esto más que pan creo que es una delicia. Al comerlo uno debe sentirse como transportado a la gloria a través de las nubes.
    Me lo guardo por si en alguna ocasión me encuentro con ganas de hacer de panadero jj.
    Que tengas un estupendo fin de semana.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  8. Dolors muy interesante este pan de nubes. que es aéreo y el interior al morder esponjoso y delicioso.Muy buena solución.
    Bon cap de setmana
    peto

    ResponElimina
  9. Jo com tu, plogui o faci sol necessito un entrepà pel matí.La veritat és que m'han vingut ganes de provar aquest tipus de pa. Fa molt bona fila i semblen molt esponjosos! A veure si m'ensurto! Un petonet!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...