12 de desembre 2013

Torró de gema - sense coure

12 - Torró de gema o de rovells d'ou


Sense coure???? Sí! 

Reconec que fa por! A mi me'n feia i mentre l'anava fent no les tenia totes PERÒ... la recepta la vaig buscar després de fer les Teules simplement pel fet que tenia 4 rovells d'ou a la nevera i no em veia llençant-los. I al buscar la recepta em vaig trobar de caps amb el bloc "Webos Fritos" i amb una recepta de turró de gema que tenia un munt de comentaris positius.

Vaig començar directament després s'assegurar-me que tenia els ingredients sense acabar de llegir la recepta. A mida que anava fent i m'acostava al final vaig quedar-me plantada al adonar-me que el torró es deixa assecar però no es cou!!!!!! Mare meva!!! "I ara què faig???"

La Su i el seu bloc... vaig arribar-hi per casualitat però ja el coneixia de sentir-ne a parlar a altres bloggers i a companys amants del pa ja que la Su també fa pa i fins i tot ha tret un parell de llibres així que amb el cor una mica encongit vaig decidir continuar (al cap i a la fi a Suïssa també tenen "Guetzli" que no es couen) i confiar en la seva experiència tot alegrant-me d'haver comprar els ous de pagès, biològics i de proximitat.

Finalment, després de 6 dies assecant-se, avui he pujat el torró a la cuina i abans de res he retallat les cantonades i he decidit tastar-lo i "a veure què passa". No m'ha passat res!! El torró és boníssim!!!☺ 



Si us voleu arriscar com vaig fer jo, la veritat és que el torró s'ho val, ara mateix us detallo la recepta però, això sí, assegureu-vos de comprar ous de confiança!

Ingredients

Per 1 torró
  • 250 g d'ametlles picades de bona qualitat - No cal que sigui farina d'ametlla però com més triturades siguin les ametlles més fi queda el torró.
  • 250 g de sucre llustre + una mica més per treballar la massa
  • 1 beina de vainilla
  • 3 rovells d'ous - 4 si són petits
  • sucre per cremar


De començament a fi 

  • Uns 5 o 6 dies ja que hem de deixar assecar el torró abans de cremar-lo.


Procediment

Ens faria falta una caixeta de fusta de la mida del torró amb tapa perquè l'haurem de deixar assecar i posar pes sobre el mateix durant uns dies. 

Si teniu o podeu aconseguir una caixa d'aquest tipus: perfecte!!! Però si no... NO passa res ja que el torró de gema ha d'assecar-se però no ha de suar així que la fusta no és imprescindible. Podeu fer un invent com el que vaig fer jo agafant 2 "tupperware" de la mateixa forma i mida: rectangulars i baixos (el més similar possible a la forma clàssica d'una teula de torró). Ha anat MOLT bé així que traieu-los de l'armari i tingueu-los apunt juntament amb un full de paper sulfurat que de seguida us explicaré com fer-ho servir. Primer però:

  • Barregem en un bol o directament sobre la superfície de treball l'ametlla i el sucre.
  • Hi afegim les llavors de vainilla.
  • Comencem a integrar-hi els rovells. Podeu començar amb 2 i amasseu/barregeu per formar una massa homogènia. Hi afegiu un rovell més i si us sembla que la massa encara no és prou tova i manejable hi afegiu el que farà 4 i formeu una bola. 
  • Escampeu sucre llustre sobre la superfície de treball i aplaneu la massa amb el corró fins a deixar-la del gruix i l'amplada desitjades.
  • Ara agafarem un full de paper sulfurat i en tallem 2 trossos de la mida de la nostra "caixa - tupperware" i en cobrirem una amb un dels trossos d'aquest paper.
  • Agafem el torró i el col·loquem dins la "caixa", sobre el paper sulfurat. Pressionem la massa amb els dits per tal de repartir-la uniformement i aconseguir, al mateix temps, un bloc compacte.  
  • Ara el cobrim amb el segon tros de paper sulfurat i seria el moment de tapar-lo. El que farem nosaltres és posar el segon "tupper" dins el primer.
  • Seguidament hem de buscar la manera de poder posar pes sobre el torró i jo vaig aconseguir-ho omplint primer el "tupper" que fa de tapa amb arròs: completament ple!! Tan ple com sigui necessari per tal de poder, després, posar una fusta de tallar i un parell de diccionaris a sobre i aconseguir que facin pressió.
  • Finalment dipositarem la nostra construcció en un lloc fresc i sec i deixarem que el torró s'assequi durant uns 5-6 dies.


Passat aquest temps, ja el podeu retallar si us sembla que ha quedat una mica més ample del que seria necessari i cremar-lo. Per cremar-lo ho farem igual que quan cremem la crema catalana:
  • Escampem sucre per tota la superfície del torró.
  • Desfem el sucre amb un cremador o amb el que sigui que feu servir en aquestes ocasions. 


I ja estarem! He decidit regalar-lo al meu pare ara per Nadal perquè és un fan del massapà així que, em sap greu però no puc ensenyar-vos els talls. El que si que us ensenyo és un dels retalls al qual no he pogut evitar clavar-li queixalada... dos, tres, quatre i fins a 5 vegades!


7 comentaris:

  1. És que seguir una recepta de la Su és un éxit segur Dolors! I ara mateix ho estic comprovant, perquè aquest torró t'ha quedat realment espectacular, i la presentació m'encanta!

    Molts petonets, i bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, la veritat és que el resultat m'ha agradat molt Víctor!☺

      Elimina
  2. T'ha quedat genial! Jo coc els rovells, i després el incorporo al torró i així duren més! I els deixo assecar només un parell de dies...si a casa els dic que s'han d'esperar sis dies a menjar el torró, els hi ve un atac!!! Petons Dolors!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el primer torró que faig Mònica i, a més, el vull regalar al meu pare així que l'he amagat!!!!!!! ☺ L'any vinent provaré de fer-lo coent els rovells tal i com dius.
      Una abraçada

      Elimina
    2. Sempre que he vist receptes d'ou cru i que a més no es menja el moment les deixo de banda.
      Això de coure el rovell sembla interessant. Com es fa per que al final quedi una pasta omegénia?

      Dolors, no miro gaire el teu bloc, cada vegada em venen patatús de les coses bones que fas i que no tinc temps de fer-les i a més m'he posat estricte amb el menjars amb súper calories.

      Aquest més T'HI HAS BEN LLUIT !!!!
      FABULÓS

      Elimina
    3. Hola Roser guapa!
      S i, jo també tinc sempre els meus dubtes al respecte :) Li enviaré un missatge a la Mònica a veure si ens explica això de coure l'ou. Hi ha moltes receptes a la web de torró de rovells que es cou però la Mònica és una crac i m'estimo més tenir una recepta fiable.
      Per cert... ens veurem molt aviat!! ☺

      Elimina
  3. Dolors, aquesta serà la primera de la llista pel Nadal 2014! A casa som molt fans del torró de "gema" i segur que serà rebut amb aplaudiments!!! Penso que amb el sucre que duu no hem de patir per les panxes...! ;) Espero que hàgiu passat unes bones Festes i que els Reis es portin de meravella amb tu, que t'ho has guanyat!!! Molt Bon Any guapa! Mercè :)

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...