05 de juny 2015

Gelat clàssic de xocolata - Gelato al cioccolato


A Suïssa la calor ens ha arribat de cop! D'estar a 15 graus fins fa encara no una setmana i amb un dia plujós i un altre també, a estar a 30°C!! No cal dir que tots estem una mica atuïts i el que menys de gust ve és encendre el forn tot i que... sé que tinc cosetes pendents però és que realment és de bojos posar el forn a 230°C ara mateix.

Si a això li sumeu que les vacances al mar de la Liguria, concretament a la Riviera di Levante, van ser genials i que el pitjor de la depressió post vacacional és l'enyorança pels "Gelato"... l'entrada d'avui no us sorprendrà gens ☺

Jo NO sóc gaire de gelats. I ho dic de debò: és una cosa que no em fa pas còrrer gens (almenys una!!) però en Reto i l'Iris sí que en són uns enamorats i no cal que us faci publicitat dels gelats italians, oi? 

Considero impossible i bastant "naive" intentar imitar un "gelato artigianale" d'una bona "Gelateria" italiana. Principalment perquè una de les característiques que fa que tots ens desfem davant un bon gelat italià, és la temperatura de manteniment. Us heu adonat que més que un gelat sembla que ens serveixin una crema ben lleugera i refrescant? Això és perquè els "gelato" no es congelen!! Simplement els mantenen dins uns contenidors a baixa temperatura, la justa perquè l'emulsió d'aigua i grassa no es desfaci. I això... no ho podem aconseguir a casa. 

Això no vol dir però que no puguem fer i menjar gelats casolans excel·lents, no!! I el gelat de xocolata que us proposo n'és una prova! Som-hi!☺


Ingredients

Per unes 6-8 porcions
  • 200 grams de llet
  • 200 grams de nata
  • Un polsim de sal
  • 80 grams de sucre fi - 40g+40g
  • 100 grams de xocolata - 70% de cacau
  • 2 ous - el rovell
  • Un xic de menta fresca


Procediment

Jo ho he fet amb la geladora. Però igualment és pot fer sense. 
  • Posem la llet, la nata, la sal i la meitat del sucre en un cassó i ho escalfem just fins al punt d'ebullició. Remenem bé per desfer tot el sucre i retirem el cassó del foc.
  • Trenquem la xocolata i la posem dins la barreja de llet-nata. Deixem que es fongui del tot i reservem.
  • Preparem un segon cassó amb aigua per poder portar el primer cassó al bany maria.
  • Mentrestant batem els rovells amb la resta de sucre fins que blanquegin i agafin volum.
  • Arribats a aquí agafarem 2 cullerades grosses de la crema de xocolata (mireu que no sigui massa calenta o els ous es quallaran) i la barrejarem a la massa de sucre i ous. Tot remenant poc a poc amb una espàtula per integrar-ho tot.  
  • Un cop tot integrat avoquem aquesta barreja a la resta de crema de xocolata i portem el cassó al bany maria sense deixar de remenar. Seguirem remenant el cassó dins el bany maria fins que veiem que la crema espesseix (podeu necessitar 10 minuts o fins i tot una mica més)
  • Seguidament posarem la massa de gelat dins un bany d'aigua freda a l'aigüera i remenarem perquè refredi aviat. 
  • I acabarem amb uns 30-45 minuts de nevera.
  • Un cop la massa de gelat està ben freda, la posarem dins la geladora - que haurem tingut al congelador durant un mínim de 24 hores - i deixarem que aquesta treballi durant uns 45-50 minuts.
  • Passat el temps ja tindreu el gelat a punt!


Per un "gelato" més italià, el podeu servir de seguida! La massa serà ben cremosa i veureu que així que el serviu comença a desfer-se i a regalimar per tot arreu: ben a la italiana!! Us asseguro que és boníssim!!!!

Però també el podeu congelar segons el nostre sistema més tradicional. Aboqueu la crema de gelat dins un contenidor amb tapa i que pugui anar al congelador i llestos: ja teniu el gelat preparat per quan us vingui més de gust!☺ En aquest cas però si que us recomano treure'l de la nevera una estoneta abans de servir-lo.

I si no teniu geladora? Doncs tot igual només que la feina de remenar la massa mentre va congelant l'haureu de fer vosaltres! D'entrada seguiu els primers 8 passos del procediment de la mateixa forma i després continueu així:
  • Un cop la massa de gelat és ben freda, l'aboqueu dins un contenidor amb tapa i que pugui anar al congelador.
  • Poseu el contenidor al congelador i li feu una bona remenada cada 25-30 minuts durant les primeres 3 hores per anar trencant els cristalls que es formen al congelar. Després ja el podeu deixar estar per bé. 


I sí, ja sé que és un clàssic aquest gelat i pot resultar avorrit , si és que hi ha forma de considerar avorrida la xocolata... Però no cal reinventar-ho tot perquè sigui bo, no creieu? I podeu estar segurs que no en quedarà ni una cullerada!☺



Cuideu-vos de la calor!! 

13 comentaris:

  1. Els gelats italians són adictius... Quna viviem a Milà a l'estiu gairebé cada dia abans d'anar a dormir anàvem per un gelat :o) El teu ha quedat fantàstic, he de posar la "sorbetiera" al congelador!
    Nosaltres avui estem a 35º però diuen que d'aquì a les 4 tindrem tormentes violents i tornarà el fred :o(
    Petons i bon cap de setmana
    Palmira

    ResponElimina
  2. Doncs jo si que soc de gelats i a casa tots 4. En faig per tots els gustos, xocolata, maduixa i de iogurt sobretot. Aquest twu de xocolata és impressionant, serà el proper que faré. Petons.
    PD. Aquí també ens fa molta i molta calor, sembla ja agost!

    ResponElimina
  3. Jo soc dels bojos que a ple estiu encen el forn Dolors! Això si, normalment és encendre'l i no entrar a la cuina fins que és hora de revisar que no es cremi el que hi ha dinte, i sortir corrents, jeje!

    Com d'agraits i de bons són els gelats casolans, sí que és ben difícil que mantinguin la cremositat que volem en els congeladors de casa, però què agust que se'ls menja un, com aquest de xocolata que fa una pinta boníssima!

    Petons!

    ResponElimina
  4. Doncs jo si que sóc molt de gelat, tot i que de calor no!! però si és el preu que s'ha de pagar.. accepto! fa molt bona pinta i es veu molt cremoset ;). Jo l'any passat em vaig iniciar amb els gelats, i també vaig començar amb el de xoco, sempre triomfa! un petó!

    ResponElimina
  5. Hola Dolores. Aunque cuando llega el calor suelo tomar helado lo cierto es que no soy muy asiduo a tomarlo y menos a hacerlo jj ya que nunca se me ha pasado por la imaginación intentarlo ¡no sé lo que saldría! jj.
    Sin embargo veo que a ti te ha salido un helado que da gusto verlo, un helado que por el aspecto que tiene debe estar sumamente delicioso y te diré que si hubiera tenido la oportunidad esa copa con las tres bolas que la llenan iba a durar menos que un pastel en la puerta de un colegio. No iba a quedar ni señal jj. la boca se me ha hecho agua al imaginar su sabor. Me encanta el chocolate.
    Que tengas un estupendo fin de semana.
    Un abrazo

    ResponElimina
  6. Jo si q sóc molt de gelat..mi aq teu l'he estat a punt de llepar a la pantalla...quina pinta!!!!

    ResponElimina
  7. Wow quina bona cara que fa aquest gelat!...i a sobre és de xocolata! :-p
    No he tingut la sort de tastar mai un autèntic gelat a Itàlia però aquest que estic veient ara mateix no té res a envejar als gelatos! Les fotos tan quedat molt maques!

    Una abraçada i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  8. No n'he fet mai de gelats...a veure si aquest estiu ho provo xq aquest fa una pinta impressionant!
    Petons
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  9. Cada any quan veig receptes tan delicioses com la teva per fer gelats, sempre penso: d'aquest any no passa que em compro una gelatera! Hi han tantes possibilitats, encara que, com tu dius, hi ha forma de trobar avorrida la xocolata? i més si són ingredients de bona qualitat! Una abraçada!

    ResponElimina
  10. Un gelat de luxe!! A mí m'encanta fer els gelas cassolans.
    Una abraçada

    ResponElimina
  11. Dolors, ahir vaig fer el gelat de xocolata i la veritat que està per llepar-se els dits!! Gràcies per la teva recepta.
    Una abraçada!!
    Roser.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Roser! Ostres que xulo! Aquests missatges son els mes emocionants de tots!!!! Gracies!!!!!
      Una abraçada
      Dolors
      P.S - perdona per la gramatica! L'ordinador no em deixa escriure accents avui... :(

      Elimina
    2. A les meves filles els agrada moltissim el gelat de xocolata!
      Ara mateix fa moltissima calor a Suissa.
      Bones vacances!
      Roser

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...