09 de novembre 2016

Crema {sopa} de carbassa - #20minutsimàgia

Ja està! Ja han caigut els primers flocs de neu i fa fred! 3 ingredients i tenim una crema fantàstica per reconfortar-nos a l'instant! 




L'escudella i les cremes de verdura s'han tornat el nostre sopar habitual i m'ha semblat que la recepta de la sopa de carbassa l'havia de compartir amb vosaltres ja que la carbassa no pot faltar a la cuina de tardor!! 

Tinc la sort de poder cultivar-les a l'hort així que ara mateix encara en tinc 9 al rebost i en gaudim 2 de cada 3 dies. 

Aquesta sopa és una de les meves receptes habituals. Vedures, unes quantes herbes i prou: boníssima! Sense cremes de llet ni mantega. Amb només 1 cullerada d'oli d'oliva, és lleugera i saludable! ♥




A més és MOLT fàcil! Així que em serveix per aportar una mica de sal al bloc i ser fidel a la idea de les receptes de la sèrie #20minutsimàgia: útils, ràpides i bones!  

Sé que hi ha milers de receptes de crema de carbassa i totes són espectaculars. El punt que fa que la meva sigui una mica diferents de la resta, a part de que no hi afegeixo pràcticament res de grasses, és el que potser ja heu descobert a la foto: el moniato! 

Al sentit el nom d'aquest tubercle, de seguida ens ve al cap la Castanyada i el seu aroma dolcet al sortir del forn però la veritat és que el tenim una mica desconsiderat. Li hauriem de dedicar molta més atenció! 

El moniato és ric en hidrats de carboni d'absorció lenta - els bons de la pel.lícula! ☻ - és baix en grasses i és una font natural de proteïna. A més, encara que sempre el comparem amb l'estimada patata, el moniato ens aporta quantitats més elevades de vitamines i àcid fòlic.  

Per aquestes raons i perquè el trobo deliciós, ja fa temps que el faig servir en comptes de patates o pastanagues en molts cuinats. En aquesta sopa concretament, com que no faig servir cremes de llet, el moniato ajuda a que la crema sigui més amorosa i de seguida és cuit així que necessitem molt poc temps de cocció. 

Bé, espero que us agradi!

Ingredients


  • 650 grams de carbassa tipus Hokkaido (Potimarron) -  1 carbassa 
  • 200 grams de moniato - 1 moniato gros
  • 1 ceba grossa o 2 de petites
  • 1 cullerada d'oli d'oliva
  • 750 grams d'aigua
  • 2 fulles de llorer
  • Pebre negre en gra al gust
  • Cardamom al gust - jo hi poso les llavors de 3 càpsules
  • 1 cullereta de curri
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç - si només ho faig pels adults, agafo el pebre vermell picant
  • Sal al gust


Procediment


Us explico el mètode tradicional als fogons però moltes vegades faig la sopa amb la Monsieur Cuisine (la germana bastarda de la TMX - del Lidl). La textura és realment molt més satinada però NO ho faig sempre: sóc molt de fogons jo! I moltes vegades el mètode depen de com em va el dia... 

Però vaja, és per dir que la recepta també funciona amb la TMX. Caldrà capgirar una mica l'ordre del procediment però això no us serà cap problema als habituals de la TMX, oi? ☻

  • Rentem, escapcem i buidem de llavors la carbassa. NO cal pelar-la! 
  • Rentem i pelem el moniato.
  • Tallem la carbassa i el moniato a daus i reservem.
  • Pelem i piquem la ceba ben petita.
  • La posem dins un cassó, hi afegim l'oli i la posem al foc 2 minuts perquè s'estovi i enrosseixi una mica. Compte que no es cremi!
  • Hi afegim la carbassa, el moniato, l'aigua, les herbes, les espècies i la sal.
  • Ho deixem coure uns 15 minuts.
  • Passat aquest temps ho triturarem tot ben fi. Si voleu, podeu treure les fulles de llorer però la veritat és que jo ho trituro tot junt i no ens ha molestat mai fins al dia d'avui. 

I ja està! Tasteu-la, mireu si cal rectificar de sal, pebre o d'alguna de les espècies, si li heu d'afegir una mica d'aigua,... i a taula!! ♥♥♥ Més fàcil no pot ser! 



Lògicament, no cal dir que el tema de les herbes/espècies va al gust de cadascú: una mica més, una mica menys o combinacions diferents. El que vulgueu! Sou ben lliures! 

I també dir que la crema admet tot el que li volgueu afegir per decorar-la/sofisticar-la. Que jo la serveixi així de bàsica no vol dir que no se li pugui donar un toc més refinat☻ Una mica de formatge ratllat, crostons de pa ben torradets, una mica de cansalada fregida, unes llavors de carbassa torrades, una cullerada de formatge fresc... són ingredients extres que jo no utilitzo habitualment quan faig aquesta sopa per nosaltres i entre setmana però quan la fem per un sopar amb convidats, llavors si que sempre li acabo donant un toc més festiu. El que m'agradaria que quedés clar és que els "toppings" són decoratius però que la crema en sí és boníssima i no necessita res més per millorar el gust. 

I vosaltres, en feu servir sovint de moniato a la cuina? 

Per cert, si necessiteu més receptes amb carbassa potser us agraden aquestes madeleines, aquests bunyols, aquest brioix, aquest pastís-flam o potser us interessa fer-ne un bon puré per tenir-lo a mà sempre que us calgui. Sigui com sigui... VISCA la carbassa! I el moniato! ☻

11 comentaris:

  1. No m'acaba d'agradar, però no l'he tastat en crema, i no sabia q era dels bons de la pel·lícula, el feia dels dolents!!I de crema de carbassa jo si, molt fan! Ptnts

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no Marta: dels bons!! :D Prova'l un dia barrejat amb la carbassa a veure si li agafes el gustet...
      Petons.

      Elimina
  2. Prenc bona nota de la teva recepta! De ben segur que la faré! Ha de ser boníssima.....mmmm....ja salivejo només de pensar-hi!
    Petonets, Dolors!
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és bona Olga, sí! Senzilla però ben sana :D
      Una abraçada reina!

      Elimina
  3. Amb carbasses de l'hort, això és un luxe! Nosaltres també dilluns vam tenir neu... a París no passa gairebé mai! Però el fred s'ha quedat i les cremes de carbassa tenen totes la seva gràcia, oi?!
    Amb moniato mai l'he preparada però crec que avui tindré tots els ingredients a la cesta eco!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Palmira, això de l'hort, per més que és petit, em té ben contenta! :) Ara que tu amb la teva cistella ecològica també estàs ben preparada! ♥
      Cuideu-vos del fred bonica!

      Elimina
  4. Boníssima la crema de carbassa!!!!!!
    Als de casa els hi encanta.
    Petons
    Isabel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Isabel, a casa també!! :) En menjaríem cada dia!
      Petons

      Elimina
  5. Es una de las sopa que me encantan en invierno.Siempre apetece y es muy buena y sana.
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  6. No en faig servir gairebé mai moniatos a casa, però ara explicant totes les seves virtuts, sí que el faré servir per fer la propera crema de carbassa. Gràcies per tants bons consells, Dolors!

    ResponElimina
  7. A mi els moniatos ni fu ni fa, quan en faig per la família i en sobren acaben en algun coc.
    Sóc molt fan de la crema de carabassa però mai hi he barrejat moniato, podrà ser la propera sortida a aquell mig moniato que sobri
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...