24 de desembre 2013

Spitzbuben

18 - Els trapelles del Nadal

Estem a vigiles de Nadal: sembla mentida!!!! I acabarem aquest repertori de Güetzli amb els Spitzbuben, els clàssics dels clàssics.


Segur que ja els heu vist abans perquè, de fet, s'han convertit amb la típica galeta per nens i els podem trobar tot l'any a pastisseries i confitaries. 

El nom vindria a ser "nens trapelles" i els hi ve del motiu amb el que es va començar a fer aquesta galeta:


Si us la mireu, us adonareu que es miri d'on es miri, els 3 forats plens de melmelada, semblen els ulls i la boca d'un nen☺

Les he deixat pel final perquè són les preferides del meu germà i les vull baixar cap a Catalunya demà passat. No és que es facin malbé si es fan amb antelació, NO! El problema és que al ser toves i boníssimes amb el toc de melmelada... ens les hauriem menjat abans de poder-les empaquetar!

Ingredients

Per unes 30 galetes
  • 125 g de mantega
  • 60 g de sucre llustre + una mica més per decorar
  • 2 culleretes de sucre avainillat - Receptes bàsiques n.10
  • 1 polsim de sal
  • 1 clara d'ou
  • 175 g de farina tamisada
  • 4 cullerades de melmelada de maduixa o cirera o...
  • 4 cullerades de melmelada de préssec o albercoc o... 


De començament a fi

  • És una massa molt tova així que cal deixar-la reposar a la nevera abans durant 1 hora abans de fer les galetes i després, abans d'enfornar-les, uns 20 minuts més. Tot plegat us demanarà unes 2 hores.


Procediment

Per fer aquestes galetes necessiteu 2 tipus diferents de talladors de galetes. La base ha de ser rodona. Podeu fer servir un tallador rodó si teniu o qualsevol got petit o fins i tot una copa de cava tipus flauta. Per la part de sobre necessitareu un tallador que tingueu a casa que no només us talli la galeta rodona sinó que, a més, us talli un motiu.

  • Poseu la mantega en un bol i bateu fins que es torni tova.
  • Hi afegiu el sucre llustre, el sucre avainillat i el polsim de sal mentre seguiu batent per integrar-ho i aconseguir una massa blanquinosa. 
  • Deixateu una mica la clara d'ou i l'afegiu a la massa de mantega i sucre sense parar de batre però abaixant una mica la velocitat.
  • Finalment, així que tingueu una massa homogènia, hi afegiu la farina i remeneu amb compte per tal d'integrar-la tota. 
  • Tapeu el bol i el poseu 1 hora a la nevera.
  • Passat aquest temps traieu el bol de la nevera i deixeu temperar la massa mentre prepareu les safates del forn amb paper sulfurat i enfarineu la superfície de treball.
  • Escalfeu el forn a 200°C.
  • Per fer les galetes, aplanem amb el rodet petites porcions de massa deixant un gruix d'uns 2 mm. Espolseu farina sobre la massa i utilitzeu els talladors fins que s'acabi la massa. Penseu que heu de fer tantes bases com sobres. 


Un dels problemes que té aquesta massa és la farina a l'hora de treballar-la. Per una banda hem d'enfarinar la taula on treballem i la massa mateixa per aconseguir fer les galetes i arrencar-les bé de la superfície de treball PERÒ... hem de vigilar amb les restes! Al reutilitzar les restes hauríeu d'espolsar tanta farina com fos possible per evitar afegir-la a la massa. Amb un accés de farina, la massa perd flexibilitat i la textura s'endureix. Per més que vigileu, sempre queden restes seques. Aquestes restes, per més mal que us faci el cor, llenceu-les! Si les feu servir, les galetes es trencaran al coure.  
  • Abans d'enfornar heu de deixar refredar la pasta uns 20 minuts. D'aquesta manera les galetes conserven la forma.
  • Un cop cuites les deixeu refredar del tot sobre una reixeta i prepareu les melmelades.
  • Començarem amb una de les melmelades i la posarem dins un cassó al foc.
  • L'escalfarem durant uns segons, sense que cogui, per tal d'homogeneïtzar-la. 
  • Així que la teniu a punt es tracta ja només d'agafar la meitat de les bases que hageu fet i col·locar una cullereta (més val menys que més) de melmelada al centre de la base. 
  • Col.loqueu una galeta amb motiu al damunt i pressioneu lleugerament per tal que s'ompli bé tot el motiu i les dues galetes d'enganxin. 
  • Les aneu deixant sobre un paper sulfurat i seguiu fins que s'acabin les galetes que teniu preparades.
  • Homogeneïtzeu la segona melmelada i "seguimos"!
  • Quan hageu acabat amb totes les galetes les decoreu amb una mica de sucre llustre i...


... que us aprofitin!!!!☺

I ja sabeu, si no us les voleu menjar de seguida: cap a la caixa metàl·lica!!☺



Que us cagui moltes coses el Tió!!!!☺

2 comentaris:

  1. Tenen un aspecte fantàstic , que boniques!!
    Bones Festes per tu i la teva familia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Igualment Montse!!! I que el 2014 ens porti moltes coses positives!!!
      Petons

      Elimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...