17 de desembre 2013

Pa de mel i espècies

15 - Honigkuchen

Aquest pastís... de fet... no és ni molt menys el que nosaltres entenem per pastís però per mi és el millor del Nadal! I ho és perquè es tracta d'una massa especiada pura i dura. És com menjar un pa dolç de fa 2 dies. 

Sí, ja sé que segurament pensareu que estic com un llum tot i que... tenint en compte que m'agraden molt les Nous de pebre, la cosa ja es comença a entendre. Igualment, ja he comentat alguna vegada que sóc una "massaaddicte" així que aquest pastís acompanyat d'un cafè, una xocolata calenta, un te o un got de llet (i 10 minuts lliures) és... el meu desig de Nadal fet realitat☺


Com segurament ja us haureu imaginat, se li diu així perquè porta una quantitat important de mel.


Ingredients

  • 250 g de mel
  • 150 g de sucre
  • 80 g de mantega + una mica més per la safata de forn
  • 450 g de farina + una mica més per la safata de forn
  • 1 cullereta d'impulsor
  • 1 cullereta de gingebre en pols
  • 1 cullerada d'espècies de pa de gingebre (Lebkuchengewürz) - llegiu "Notes"
  • 1 polsim de sal 
  • 2 ous
  • 100 g de cireres confitades - quantitat orientativa
  • 100 g d'ametlles enteres pelades - quantitat orientativa

De començament a fi

  • Uns 70-90 minuts.


Procediment

Escalfem el forn a 180°C i preparem un motlle o safata de forn rectangular i baixeta

  • Posem la mel, el sucre i la mantega dins un cassó i ho posem al foc a baixa temperatura. Ho anirem remenant fins que el sucre i la mantega estiguin ben desfets. 
  • Retirem el cassó del foc i deixem que es refredi fins adquirir temperatura ambient.
  • En un bol tamisem la farina, l'impulsor, les espècies i la sal.
  • Agafem els ous i els afegim a la barreja de mel i mantega que ja s'haurà refredat.
  • Quan tenim els ous integrats ja ho podem barrejar amb la farina.
  • Remenem fins aconseguir una massa homogènia i amb tots els ingredients integrats.
  • Ara deixarem que la pasta reposi el temps just de preparar el motlle o la safata de forn. L'hem d'engreixar amb una mica de mantega i enfarinar-la.
  • Evoquem la massa dins el motlle/safata i l'aplanem amb una collera o una espàtula però sempre molls d'aigua ja que ATENCIÓ la massa enganxa molt! 
  • Un cop tenim la massa ben repartida i igualada, podem passar a decorar-la amb les cireres i les ametlles. La forma tradicional és com podeu veure a la foto: amb flors☺


Finalment enfornarem durant uns 25-35 minuts. Com que tots els forns són diferents i la safata/motlle que feu servir també hi juga un paper important, aneu controlant el temps per estar segurs que us queda cuit però no massa torrat: ha d'agafar un bonic color daurat.  

Un cop cuit es deixa refredar i després el podeu tallar a talls respectant les flors. 


I ja teniu pastís per uns quants dies doncs recordeu que és un pastís de massa compacta i que, per tant, no cal menjar-ne massa per quedar satisfet. Per tal de conservar el que no necessiteu de seguida, és MOLT important preservar-lo de l'aire ja que aquest pastís s'asseca molt ràpid i ens podria quedar de seguida dur. Jo embolico els talls individuals amb film transparent i llavors els poso tots dins una caixa metàl·lica ben tapada i cap al celler...  

... demà, si hi penso, us posaré una foto del celler i la meva col·lecció de caixes metàl·liques!☺

NOTES

  1. Espècies pel pa de gingebre - Lebkuchengewürz. Si no podeu trobar la barreja ja feta (no sé si el Lidl a Catalunya i península la ven...) la podeu fer vosaltres mateixos. La barreja que volem és: canyella, anís estrellat, anís verd, coriandre, clau i nou moscada. Tot en pols! Les quantitats les podeu decidir vosaltres segons allò que us agradi més o menys. 

4 comentaris:

  1. Doncs aquest pastís-desig de Nadal teu fa molt bona pinta! així espesset tipus pa i ben dolcet per la mel ha de ser una autèntica delícia! a veure si trobes aquests deu minutets (o vint) i el gaudeixes del tot!

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajaja Eva! Si no em queixo, eh! Que tot el que faig m'ho busco soleta perô a vegades.... 10 minuts, només 10 minuts ;)

      Elimina
  2. Només llegir el nom de la recepta ja ma encandilat!! petons

    ResponElimina
  3. Com que dius que es tan bo, l'haurem de provar! M'encanta la vistosa decoració que li has fet! I mira que amb ingredients ben senzill i de tota la vida! Petons!

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...