Sí, sé que d'entrada potser posareu una cara... "ecs!" Però és una pràctica molt habitual a Europa.
A Suïssa, igualment com a Alemanya, la tradició de beure vi calent va molt lligada als Mercats de Nadal. L'olor del Glühwein omple les nits aquests dies i, juntament amb les llums escampades per tot arreu i les parades decorades com si totes sortissin del conte de "La caseta de Xocolata", la temporada Pre-Nadal és un temps realment màgic.☺
Als mercats trobem parades que no venen res més que aquest vi. El mantenen calent dins unes paroles i la seva dolçor t'estira instintivament. És impossible no acabar amb 1 tassa de Glühwein a les mans (o 2 o 3 o 4...) mentre passegem pel mercat o simplement deixar-te arrossegar cap a una de les taules per acabar el dia laboral tot fent-la petar amb un parell de col.legues al so de les Nadales. El Glühwein s'ha convertir en el company imprescindible de les trobades socials durant el Temps d'Advent.
Foto agafada del Tages Anzeiger |
I si tenim en compte que els Mercats de Nadal són a l'aire lliure i que les temperatures que acostumem a tenir ara mateix són més aviat baixes, segur que entendreu que aquest vi és la millor opció per escalfar el cor i les mans en els freds dies (nits) d'hivern. I és precisament per això que també es veu tradicionalment vi calent a la Vall d'Aran o a Andorra.
Malgrat ser una beguda de "Mercat", també el fem a casa!! De fet, és un "must do" quan tens convidats. Especialment durant aquestes dates o durant tot l'hivern si es té pensat fer alguna cosa a fora a la vora del foc o en alguna de les moltes cabanya de bosc que es poden llogar per fer-hi festes i trobades. Sense parlar de després d'una jornada d'esquí o per acabar una caminada amb raquetes, una passejada per la neu o una sortida amb trineu (sí, el trineu també és cosa d'adults!!☺)
Segur que al llarg de l'hivern podeu trobar ocasions per assaborir un bon Glühwein: us animeu a provar-ho?
Us deixo la recepta que jo utilitzo habitualment i que es fa amb vi negre. Dir-vos que el Glühwein de vi negre és el més tradicional de tots però que han anat apareixen noves propostes: amb vi blanc, amb cava, amb cervesa...
El de cervesa NO m'agrada gens. El de vi blanc i el de cava sí que els trobo bons però... això ho deixarem per un altre any. Ara anem a la recepta però...
... abans de que llegiu la recepta m'agradaria puntualitzar una cosa: jo NO poso aigua al vi!! No ho faig quan en bec una copa i tampoc ho faig a l'hora de fer el Glüwein. Per altra part, SÍ que hi afegeixo el suc de les fruites. Mota gent només les talla i les posa a coure amb el vi però jo les espremo i el suc l'afegeixo al Glühwein doncs trobo que millora molt el sabor final. Igualment coc el el vi tapat per no perdre'n ni una gota☺
Ingredients
Penseu que podeu servir el Glühwein en la mesura que volgueu: des d'una tassa de 250 ml fins a un got de xarrupet així que es fa senzill repartir-lo i compartir-lo.
- 1 llimona grossa
- 3 mandarines o 1 taronja grossa
- 750 grams de vi negre - llegiu "Notes"
- 3 càpsules de cardamom aixafades - llegiu "Notes"
- 6 clavells d'espècia
- 3 estrelles d'anís
- 1 cullereta de llavors d'anís (matafaluga)
- 1-2 branques de canyella
- 100 - 120 grams de sucre moré
Procediment
- Renteu i peleu amb cura la llimona i les mandarines. Intenteu no agafar massa part blanca ja que posarem les pells a coure i podrien amargar. Reserveu-les.
- Espremeu els cítric i els poseu en cassó juntament amb el vi, les espècies i el sucre.
- Escalfeu-lo a foc mig i tapat fins just abans d'arribar al punt d'ebullició. Remeneu de tant en tant per assegurar-vos que es desfà el sucre.
- Baixeu el foc, hi afegiu les pells dels cítrics, tapeu de nou i deixeu que tot plegat cogui lentament durant 15 minuts.
- Traieu les pells i ja el podeu servir!!☺
Si necessiteu més sucre li podeu afegir. Però convé que es notin tots els sabors. El Glühwein és dolç però no és una beguda dolça només degut al sucre.
La dolçor li ve donada en part per les fruites i, no sé ben bé com fer-vos arribar aquesta idea... no es tracta de que sigui molt dolç al paladar. El Glühwein és vi calent amb un toc de sucre, afruitat i especiat. Cal ensumar-lo!! La dolçor també us ha d'entrar pel nas i us ha d'embriagar gràcies a la barreja del clau, el cardamom i l'anís però SOBRETOT us ha d'entrar la canyella!! ☺
Us asseguro que us encantarà!!
Però feu-me un favor: poseu-hi màgia!! Poseu-hi espelmes, música, amics i deixeu-vos dur per la màgia!☺
I com que és una recepta fàcil i molt, MOLT de Nadal, amb aquesta recepta participo en el Repte de "Christmas Time" de la comunitat Cocineros del Mundo en G+
I com que és una recepta fàcil i molt, MOLT de Nadal, amb aquesta recepta participo en el Repte de "Christmas Time" de la comunitat Cocineros del Mundo en G+
NOTES
- El vi. Només un apunt per recordar-vos una cosa: no agafeu el més barat de tots!! Ja sé que és un clàssic a l'hora de fer Sangria i, lògicament, és el primer que ens ve al cap al veure una recepta d'aquest tipus. I també sé que no notareu massa la diferència a l'hora de beure una Tassa de Glühwein perquè la fruita, el sucre i les espècies li milloren el gust i li maten l'acidesa PERÒ... en notareu la diferència l'endemà!! El refrany castellà "del mal vino, buena borrachera" també es compleix en el cas del Glühwein. Tampoc cal que agafeu el millor vi de la bodega doncs realment seria fer-lo malbé però mireu d'agafar un vi que es pugui beure ☺
- El Cardamom i les espècies. Si us voleu estalviar haver de colar cada un dels gots de Glühwein que serviu, podeu posar totes les espècies petites dins una bossa de te o dins qualsevol tipus de filtre que tingueu a casa. Jo faig servir una bola de les de colar/infusionar les herbes però la veritat és que no ens molesta massa trobar-hi alguna llavor o polpa de mandarina. Com us sembli.
OOOOohhhh!!! Han de ser preciosos aquests mercats de Nadal dels que ens parles! Ja puc sentir l'oloreta d'aquest vi calent! No em faria res tastar-lo!
ResponEliminaPetons i bona setmana!
Olga
Hola guapa!!! Hace mucho que no te dejo comentarios y es que han pasado muchas cositas, pero te he ido leyendo. Hoy no he podido resistirme a copiarte este tradicional vino caliente y me lo llevo a Alemania estas navidades que las pasaremos con mi hija Anna, que reside allí. Así sorprenderé a propios y extraños, seguro, seguro!!! Jaajajaa ;)
ResponEliminaPetons mil i Molt Bon Nadal!!
Hola Dolors. No he probado nunca el vino preparado de esta manera pero a tenor de los ingredientes que lleva creo que debe estar delicioso. Lo que no sé es cuantas copas se pueden aguantar jj ya que creo debe ser algo cabezón jj pero rico si que debe estar.
ResponEliminaQue pases unas muy felices fiestas de Navidad.
Un abrazo
Jo l'he provat pels Nadals a Alemanya i sens dubte és genial per recuperar la temperatura quan fa fred, oi?? bones festes i millor 2016 guapa!
ResponEliminaA mi m'encanta, el vi calent!! el vaig tastar per primer cop a França, el vin chaud, que en diuen allà. I més tard al nord d'Europa, a Finlàndia, el wine hot. Es digui com es digui, és fantàstic per fer passar el fred. Que bé que ens posis la recepta!! Bones festes!!
ResponEliminaLo mas parecido que he tomado es el clasico ron cremat pero si estuviera en el norte como tu no dudaría en tomar este buen vino caliente.
ResponEliminaBones Festes
peto
Vaig tastar-lo en un taller de cuina nòrdica a Barcelona. Realment és sorprenent pel punt especiat que té i també per no estar acostumada a prendre vi tebi, però sí que és cert que té quelcom d'especial que s'encomana i fa molt de caliu en qualsevol reunió. Una abraçada i Bon Any Nou.!
ResponEliminaNo l'he tastat mai!!!! A veure si m'animo i el preparo a casa algun dia! Petonarros!
ResponElimina