01 de novembre 2018

Panellets amb patata i/o moniato [amb ous]

Tots Sants!



Per casualitat! I quan ja no hi pensava. Entre les pàgines d'un, de les desenes de llibres que tinc i fullejo regularment, he trobat la meva recepta de panellets! 

La que fèiem servir amb els nens a la Llar d'infants de Sant Gregori i que he fet servir tantes altres vegades, ja a Suïssa, fins que un dia, ara fa 6 anys, no vaig saber trobar-la. 

Ja sabeu que sóc força purista a l'hora de fer receptes i m'agrada complicar-me la vida. Moltes vegades he fet els panellets des de zero. Fent massapà cuit sense fècula ni ous. Ideal per gent amb al·lèrgies i amb un gust molt de massapà artesà boníssim. Però requereixen una mica més de temps i no sempre el tinc. 

Per altra banda, al 2003 vaig basar-me en una recepta de la Marta d'Insta-cook i vaig fer els panellets sense patata o moniato PERÒ amb ou! Van sortir molt bons també - pot un panellet sortir dolent? Jo crec que NO! Si els ingredients són frescos, han de sortir bons per força. 

Malgrat tot, aquesta recepta d'avui és la meva preferida. La fècula, si no exagerem, ajuda a lligar la pasta tot donat-li humitat extra. El panellet queda torrat de fora i ben hidratat, melós... si em permeteu fer servir aquesta paraula. En definitiva, queden uns panellets de luxe. Veieu el moniato? Un tros s'ha escapat de la forquilla!



Som-hi! A casa en fem de pinyons, de cacauet - m'agrada més que les ametlles trossejades - de coco i de llimona. Vosaltres podeu fer les combinacions de sabors que més us agradin, ja sabeu com va, oi?

Ingredients


Per uns 1500 grams de panellets.

Pasta base

  • 700 grams d'ametlles en pols
  • 500 grams de sucre
  • 120 grams de fècula - més o menys
    • 1 patata petita bullida i pelada
    • 60 grams de moniato escalivat o bullit 
  • 2 ous sencers 

Panellets de pinyons
  • 1/4 de la pasta base
  • 150 - 200 grams de pinyons

Panellets de cacauet
  • 1/4 de la pasta base
  • 150-200 de cacauets trossejats 

Panellets de coco
  • 1/4 de la pasta base
  • 100 grams de coco ratllat

Panellets de llimona
  • 1/4 de la pasta base
  • 1 llimona - el suc
  • 1 llimona - la ratlladura 

També ens farà falta: 

  • 1 ou - per pintar els panellets de pinyons i de cacauet
  • 2 cullerades de cacau - pel peu dels xampinyons

Procediment


Pasta base
  • Agafem tots els ingredients i els barregem dins un bol fins que s'integrin tots completament.
  • Continuarem treballant-los un parell de minuts més, sobretot si ho feu a mà, per tal que l'ametlla comenci a suar i la pasta vagi agafant consistència de massapà. Notarem que com més treballem la pasta, més fina i lluent queda. 
Així que tenim la pasta al punt, podem passar a dividir-la i a barrejar-la amb els ingredients propis de cada tipus de panellets però també podem deixar reposar la pasta i fer els panellets a l'endemà: la tapem i la deixem a la nevera.  

Si feu els panellets amb nens, és millor deixar-la refredar una estona a la nevera ja que així enganxarà menys.

Escalfem el forn a 180°C i preparem un parell de safates de forn amb paper sulfurat. Seguidament ja podem dividir la massa i començar a fer els panellets☺

Panellets de pinyons




Abans no us feu preguntes del color d'aquests panellets, llegiu "Notes" 😉

Segur que ja sabeu com continuar però per si algú arriba a aquí i no ha fet mai panellets:
  • Fem boles amb la part de pasta que toca intentant que totes tinguin la mateixa mida.
  • Les arrebossem amb els pinyons. Com més molla sigui la pasta, més fàcilment s'enganxaran els pinyons. 
  • Els col.loquem a la plata del forn i els pintem amb ou.


Panellets de cacauet



  • Fem boles amb la pasta intentant que totes tinguin la mateixa mida igual com hem fet amb els panellets de pinyons.
  • Arrebossem les boles amb els trossos de cacauet.
  • Els col.loquem a la plata del forn i mentre ho fem, els pressionem una mica del costats per aconseguir una forma arquejada. 
  • Els pintem amb ou i reservem.

Panellets de coco




  • Agafem el quart de pasta que toca i hi afegim el coco ratllat.
  • Barregem bé per integrar tot el coco.
  • No hi afegim líquid! Si sembla que la pasta queda més seca, simplement barregeu una mica més i de seguida quedarà homogènia.
  • Anem agafant porcions de pasta i les formem com si fossin xampinyons.
  • Els anem deixant sobre la safata de forn i anem fent fins que s'acabi la pasta.
  • Els tapem amb film fins que no els enfornem.

Panellets de llimona




  • Ratllem la pell de la llimona i l'afegim a la part de pasta de panellet que ens queda.
  • N'exprimim el suc i, poc a poc, l'afegim també a la pasta. Ho farem lentament i barrejant sempre per integrar -lo bé.
  • Aquesta massa queda força molla. NO patiu! Això és el que farà aquests panellets siguin realment la bomba! 
  • Com que la pasta és força hidratada, els formarem tocant-los poc i fent-ne barretes curtes al anar-los posant sobre la safata i de seguida cap al forn.

Just abans d'enfornar, deixatem l'ou que teníem reservat i pintem amb cura els panellets de pinyons i els de cacauet.

I ja podem anar posant les safates al forn. 

Courem els panellets uns 6-8 minuts. Un cop cuits, els deixarem refredar del tot abans de tocar-los. Si els volem transferir massa ràpid, ens pot quedar mig panellet enganxat a la safata. 

Un cop ben freds, és el moment de sucar els panellets de coco dins el cacau i fer-los un peu ben xulo.

I ja hem acabat! Mireu que bons de dins:



Aquests de llimona són els meus preferits!!! Tot i que els de coco també tenen requesta. 


Ens definitiva... ens agraden TOTS! 

I a vosaltres, quins us agraden més?

Per cert, els podeu menjar de seguida o guardar-los dins una caixa metàl·lica tres o quatre dies si us cal però no caldrà, oi?

NOTES
  1. Ou per pintar els panellets. Sí, tothom fa servir ou per pintar els panellets, ja sigui l'ou sencer, el rovell o la clara. Jo, si els faig sola i amb calma, faig servir l'ou sencer PERÒ el començament ja he comentat que són ideals per fer amb nens. Si els nens ajuden, a vegades pintar amb ou és complicat. Si no es fa poc a poc, al coure els panellets poden quedar una mica amb grumolls d'ou. Un xic "atruitats". A l'Iris li agrada pintar-los només amb la clara perquè diu que brillen molt! Cert! Brillen força però queden menys daurats que si els pintem amb ou sencer. Vosaltres mateixos...
  2. La temperatura del forn, realment 180°C? Doncs sí! Si fem pastissos de massa crua i els fem coure a 180°C perquè hem de posar uns pastissets diminuts de massapà a 200°C i fins i tot a 220-240°C? A mi 180°C em funciona MOLT bé! Ara, el forn ha de ser ben calent quan hi posem els panellets. I només els courem uns 6-8 minuts fins que agafin color. Si la temperatura és massa alta i ens despistem, ens poden quedar els fruits secs cremats.
  3. Els panellets i l'aire. Penseu que els panellets no són gens amics de l'aire: s'assequen molt ràpidament. Si poseu la pasta a la nevera, no oblideu tapar-la bé. I mentre els aneu fent i enfornant, si
    heu d'esperar que el forn estigui calent o lliure, penseu que:
      • Els panellets de llimona són els més hidratats de tots i poden aguantar un parell de minuts sense problemes. 
      • Els panellets que pintareu amb ou també poden esperar perquè l'ou crea una pel·lícula protectora que els aïlla de l'aire. 
      • Els panellets de coco són els més delicats. O els poseu els primers al forn o els tapeu amb film mentre els teniu esperant. 

22 comentaris:

  1. Noia si que un panellet pot sortir dolent, i pesat, i greixòs...
    Però aquesta versió base amb les seves variants té molt bona pinta. A casa fem servir la recepta de la Carme Ruscalleda desde de fa uns anys i ens agrada molt perque és moooool sencilla i ràpida :o)
    Per cert, quin tipus de cacauet fas servir? Salats? Sense sal?Crus?
    Ja em diràs!
    Petons i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Palmira! Sí, la recepta de la Carme és molt coneguda també però si l'Iris m'ajuda, anem més al gra: m'estalvio el xarop ;) Tot i també l'he fet servir i realment... ella és una crack així que la recepta NO pot compatir amb la meva :))))))))))

      Els cacauets que jo faig servir són torrats però sense sal. Ara, tinc ganes de provar-ho amb altres varietats. El salat penso que podria sortir bo i fins i tot el que porta mel. No ho he provat encara, ho tinc a pendents!
      Petons bonica i bon cap de setmana!

      Elimina
  2. Dolors que buenos que te han salido todos tus panellets, las fotos hablan por si solas,felicidades y gracias por compartirlos.
    Feliz finde
    Bss

    ResponElimina
  3. Hola Dolors. Vaya exposición de panellets que nos has puesto. Nos has alegrado la vista viendo cada uno de ellos. Lo malo es que no se puedan probar a través de la pantalla porque deben estar todos y cada uno exquisitos.
    Tengo mis dudas sobre cual escogería jj pero para serte sincero no dejaría uno sin probar. Un bocado celestial.
    Buen fin de semana.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  4. Montse Ribell21/10/24 17:58

    M'encanta aquesta recepta. Només et volia comentar que tinc interància al moniato, ho puc substituir per més patata. Moltes gràcies!! 🤗

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse Ribell21/10/24 17:59

      Volia dir intolerància al moniato 🤭

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...