Les Fastenwähe (pastissets de dejuni) són típics de la regió de Basilea i són, tant fetes a casa com si es compren a les fleques, producte de temporada durant 7 setmanes: des que s'acaben els carnavals fins que arriba la Setmana Santa.
Jo les anomeno coques de Quaresma ja que de "pastissets" només en tenen el "pa" ☺ En realitat es tracta d'una massa fermentada sense massa floritures PERÒ d'un sabor espectacular ja que porta una quantitat considerable de mantega i llet. A més, la coca es remata decorant-la tradicionalment amb comí.
Aquesta llavor no només és extremadament aromàtica i gustosa sinó que també té propietat digestives. Tot plegat fa que aquestes coques, si pensem que estem parlant d'una època de dejuni i abstinència, es converteixin en el "pa de cada dia" i que es considerin "un menjar celestial"☺
Ingredients
Per unes 14-15 peces.
- 15-25 g de llevat de flequer - si la vostra cuina és més aviat calenta no necessitareu més de 15-20 g de llevat.
- 400 g de llet a temperatura ambient
- 60 g + 640 g de farina blanca tradicional
- 18 g de sal
- 250 g de mantega freda
- 10 g d'extracte de malta - es pot substituir per una cullerada de mel
- 2 rovells d'ou
- 3 cullerades de llet
- Granes de comí o al gust - les meves són de comí i pebre vermell dolç
Procediment
El primer pas serà elaborar un preferment amb el llevat, la llet i els 60 g de farina.
- Desfem el llevat amb la llet.
- Hi afegim els 60 g de farina i formem una primera massa. La reservem.
- Posem dins un bol la resta de la farina i la sal.
- Fem volcà al mig i hi posem la massa. No barregem!
- Tapem i deixem reposar uns 25-30 minuts (tot dependrà de la temperatura de la vostra cuina) fins que la primera massa fermenti.
- Passat aquest temps començarem a amassar.
- Quan la massa estigui lligada hi afegirem la mantega. Ho farem a poc a poc i a daus (*)
- Continuarem amassant fins que aconseguim una massa llisa i que ja no enganxa.
- Fem una bola amb la massa i la posem dins un bol lleugerament untat amb oli.
- Tapem i deixarem reposar la massa A LA NEVERA durant 90 minuts tot fent un plec a la massa cada 1/2 hora (introduïu la mà al bol i estireu la massa per tal de doblar-la sobre ella mateixa. Repetiu l'operació per tal de girar-la tota i ja teniu 1 plec)
(*) Al portar 250 g de mantega, la massa es pot tornar bastant indomable. Un cop afegiu la mantega, us semblarà que es desmunta tota i que és insalvable PERÒ no us rendiu!! Si amasseu amb amassadora simplement no pareu la maquina. Deixeu-la que amassi a mitja potència i veureu que de seguida es torna a lligar. Si amasseu a mà és important que aneu introduint la mantega a la massa realment poc a poc. En aquest cas ajuda moltíssim mantenir la mantega freda. Si us sembla que ha arribat el moment de llençar la tovallola NO ho feu pas!☺ En comptes d'això deixeu la massa-nyap dins la nevera uns minuts i així que s'hagi refredat continueu amb l'amassat. Ajudeu-vos de la nevera sempre que us calgui i veureu que amb pocs minuts teniu la situació salvada i us asseguro que haurà valgut la pena l'esforç!☺
Passada la hora i mitja:
- Escalfem el forn a 190°C.
- Traiem la massa de la nevera i la dipositem sobre la superfície de treball, lleugerament enfarinada.
- Tallem les peces i fem una bola amb cada una d'elles.
- Les tapem amb un drap i les deixem reposar 10 minuts.
- Passat aquest temps anem treballant les boles una darrera l'altre: les aplanem amb la mà i els hi donem una forma un pèl allargada, els hi fem 4 talls i les estirem una mica per assegurar-nos l'obertura i les anem dipositant sobre una plata de forn.
- Barregem els rovells d'ou amb les cullerades de llet i pintem les coques amb la barreja.
- Les decorem amb el comí i les granes que haurem escollit.
- Les tapem amb un drap de cuina i deixem que reposin uns 15 minuts.
- Finalment enfornem durant uns 20-30 minuts o fins que les veureu ben daurades.
I ja les podem menjar! Fredes són boníssimes però tèbies... no tant menjar celestial sinó un pecat capital!! ☺
Proveu de fer-les i veureu que bones!!!
I no us deixeu intimidar: poden semblar complicades PERÒ no ho són gens. Un cop tingueu el procediment per mà, és tot plegat molt senzill. Jo les faig cada dos per tres perquè a més es poden congelar i amb un cop de forn les tenim cada matí com "recent fetes"☺
I no us deixeu intimidar: poden semblar complicades PERÒ no ho són gens. Un cop tingueu el procediment per mà, és tot plegat molt senzill. Jo les faig cada dos per tres perquè a més es poden congelar i amb un cop de forn les tenim cada matí com "recent fetes"☺
Aquestes coques celestials ja m'han enamorat...les hauré de provar abans que s'acabi la quaresma! Petons!
ResponEliminaSi Mònica i diga'm què et semblen!! :)
EliminaUna abraçada
No m'estranya que les facis sovint es veuen boníssimes
ResponEliminaSón realment el pecat de la Quaresma!! ☺
EliminaPetons guapa!
Fer dejuni amb aquests pastissets ha de ser un autèntic plaer!!! a més tenen una forma molt vistosa, i si tenen gustet a mantega... me'ls quedo!! un petó!!
ResponEliminaSí Eva, són realment bons!! :)
EliminaQue macos aquests pastissets! M'agrada molt la forma que els hi has donat amb aquests talls i de segur que fan una bona olor quan ja son a dintre del forn...quina gana que m'ha vingut de cop! Jeje.
ResponEliminaM'agrada molt quan fas receptes tradicionals d'altres països! :-)
Una abraçada!
Merci Gemma!! I l'olor... tot el pis!! I que bó!! ☺
EliminaPetons
Ohhh les fotos ho diuen tot!! petons
ResponEliminaMerci Roser!! :)
EliminaUna abraçada
Mai havia vist aquests pastissets, mig coca-mig pa, han d'estar molt bons amb el comí. Entre els yns i els altres anem aprenen i fent cultura. Tenen molt bon aspecte.
ResponElimina*Pilar*
El comí amb el pa és el meu darrer descobriment i ens està agradant MOLT! Massa... ☺
EliminaPetons
Bon dia Nita :)
ResponEliminaMuita obrigada por tua visita e tuas palavras.
Beijos